Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОДА визначили стипендіатів обласного конкурсу серед науковців Харківщини

У ХОДА визначили стипендіатів обласного конкурсу серед науковців Харківщини

Відбулось спільне засідання комітету з призначення іменних стипендій у галузі науки та оргкомітету з підготовки та проведення конкурсу «Найкращий молодий науковець Харківщини».

Зустріч пройшла під керівництвом заступника голови ХОДА Анатолія Бабічева. Він відзначив, що цьогоріч іменні стипендії облдержадміністрації в галузі науки отримають 40 науковців.

За інформацією директора Департаменту науки і освіти ХОДА Лариси Карпової, усього в конкурсі взяли участь 98 претендентів із 22 закладів вищої освіти, 9 академічних та 10 галузевих наукових установ.

«За рішенням комітету з призначення обласних іменних стипендій у галузі науки за 13 номінаціями: хімія, фармація, гуманітарні науки, медицина та біологія, математика, технічні науки, фізика та астрономія, аграрні науки, правознавство, економіка, інформатика та комп’ютерні науки, науки про Землю, визначені кандидатури 20 видатних та 20 обдарованих молодих науковців», - навела дані Лариса Карпова.

Вона також уточнила, що на сьогодні розмір стипендії для видатних науковців складає 2 тис. грн та для молодих обдарованих науковців - 1 тис. грн. При цьому стипендії виплачуються щомісячно - з травня поточного року до квітня наступного.

Крім того, члени оргкомітету визначили переможців обласного конкурсу «Найкращий молодий науковець Харківщини». Анатолій Бабічев нагадав, що цей конкурс був започаткований за ініціативи голови ХОДА Юлії Світличної у 2017 році. Метою конкурсу є розвиток наукової та науково-технічної сфери Харківщини шляхом виявлення і підтримки талановитої молоді, сприяння науковим дослідженням молодих науковців закладів вищої освіти і наукових установ регіону. Так, минулого року за 6 напрямами молодими науковцями (до 35 років) з 19 провідних закладів вищої освіти та 6 наукових установ було подано 51 наукову роботу. Переможцями ІІ обласного конкурсу стали 9 харків’ян.

Також під час зустрічі обговорили організаційні питання щодо відзначення на Харківщині Дня науки. За інформацією Анатолія Бабічева, напередодні свята, 17 травня, у новій великій залі обласної філармонії планується проведення урочистих зборів та нагородження кращих науковців. У цей день у рамках заходів, що проводяться до сторіччя створення Національної академії наук України, заплановано відкриття меморіальної дошки всесвітньо відомому вченому Володимиру Вернадському.