Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Вперше в Україні прозвучить легендарна «Червона скрипка» Страдіварі

Вперше в Україні прозвучить легендарна «Червона скрипка» Страдіварі

На сцені Палацу студентів НЮУ відома американська скрипалька Елізабет Піткерн дасть концерт з МАСО «Слобожанський».

Один з найвідоміших музичних інструментів – легендарна «Червона скрипка» роботи Антоніо Страдіварі, вперше прозвучить в Україні 10 травня о 19:00. У програмі «Містична «Червона скрипка» - Концерт для скрипки з оркестром Бетховена і Симфонія №4 Брамса. Диригент – заслужений діяч мистецтв України Юрій Яковенко. Початок - о 19:00.

Для американської скрипальки Елізабет Піткерн концерт у Харкові стане її першим виступом в Україні. Вона почала навчатися грі на скрипці з 3-х років, а у 14 років вже грала у супроводі оркестру. У 16 років Елізабет отримала в подарунок до дня народження знамениту скрипку Страдіварі 1720 року, відому як «Червоний Мендельсон» або «Червона скрипка», яка, на думку фахівців, є однією з кращих скрипок великого скрипкового майстра і справжнім акустичним дивом. Інструмент їй купив дідусь на аукціоні Christie's у Лондоні. Разом з «Червоною скрипкою» Елізабет виступала на кращих сценах США – Лінкольн-центрі, Карнегі-Холі, Концертній залі імені Волта Діснея, а також на концертних майданчиках Італії, Франції, Німеччини, Великобританії, Угорщини, Бразилії, Канади, Мексики, Австрії, Чехії та інших.

Візит відомої скрипальки в Україну відбудеться на запрошення музикантів – братів Олександра Дворниченка з України і Сергія Дворниченка, що живе в США.

«Ідея запросити Елізабет в Україну виникла під час благодійного концерту «Класична феєрія» у грудні минулого року, – розповідає заступник директора МАСО «Слобожанський» Олександр Дворниченко. – Елізабет Піткерн відома в США не тільки як талановитий музикант, але і як меценат. Вона очолює фонд Red Violin, який надає стипендії музикантам-початківцям, а також є президентом і художнім керівником дитячого музичного табору Luzerne Music Center (LMC) у штаті Нью-Йорк, де здобувають музичну освіту обдаровані діти віком від 9 до 18 років».

Тому, крім концерту, Елізабет візьме участь у роботі дитячого благодійного конкурсу-фестивалю «Музична майстерня», як голова журі . Його переможець буде нагороджений безкоштовною 4-тижневою поїздкою в американський Luzerne Music Center вартістю $ 4865.

Прес-конференція за участю Елізабет Піткерн відбудеться об 11:30 7 травня в Premier Palace Hotel Kharkiv (пр-т Незалежності, 2). Про участь необхідно повідомити організаторів: Тетяну Ландесман: (063) 22-22-583, (095) 592-666-8, Ксенію Левадну: (050) 072-41-31.