Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Обласна лікарня отримала новий ангіограф

Обласна лікарня отримала новий ангіограф

Найбільш сучасний в регіоні апарат дозволить надавати допомогу 3000 пацієнтів із судинною патологією на рік.

Новий ангіограф для кардіологічного центру Обласної клінічної лікарні було придбано за кошти обласного та державного бюджетів у рамках Урядової програми, яка була ініційована Прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом. До цього в центрі працював один апарат – і навіть з ним ОКЛ посідала перше місце в країні за кількістю операцій при гострому інфаркті міокарда. Два ангіографи дозволять не тільки закріпити провідні позиції з кількості процедур, але й надавати допомогу в більш комфортних умовах, без черг, і головне – своєчасно.

«Створити в сфері охорони здоров’я області умови, які відповідають сучасним вимогам, надавати кваліфіковану допомогу людям у комфортних умовах  - це пріоритети, на яких наголошує голова ХОДА Юлія Світлична. За останні роки ми суттєво покращили стан медичних закладів завдяки ремонтам та оновленню обладнання. І продовжуємо працювати над цим», - розповів заступник голови ХОДА Михайло Черняк.

Він зазначив, що серцево-судинні захворювання є дуже поширеними в області, як і в Україні в цілому, та є головною причиною смертності серед населення. Тому придбання нового сучасного ангіографа є дуже важливим для області.

«Дуже важливо, щоб люди отримували допомогу вчасно, фахово, якісно. Наш обласний кардіоцентр сьогодні працює на повну силу, 24 години на добу, 7 днів на тиждень. Новий ангіограф дає можливість якнайшвидше реагувати на проблему і в найкоротші терміни вирішувати її», - сказав заступник керівника області.

За словами завідувача відділення інтервенційної кардіології ОКЛ Валерія Коноза, новий ангіограф суттєво збільшує можливості лікарів.

«Він дозволяє проводити втручання на коронарних артеріях, судинах мозку, периферійних судинах. Тобто весь діапазон ендоваскулярної допомоги, яка надається у світі, ми також тепер можемо надавати. Операції, за які ми раніше відмовлялися братися через технічні причини, зараз зможемо робити завдяки системі візуалізації, яка є на цьому апараті», - розповів Валерій Коноз.

Та головне, за словами лікаря, те, що тепер в центрі не буде черги на проведення ангіографічних процедур.

«При гострому інфаркті міокарда допомогу потрібно надати в перші дві години з моменту гострого болю. Головна затримка сьогодні пов’язана з тим, що пацієнт не відразу викликає «швидку». З моменту, коли він потрапляє в лікарню, все відбувається дуже швидко. Тепер ми маємо для цього відповідне оснащення», - підкреслив Валерій Коноз.