Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У 2018 році в області легалізовано майже 4 тис. «тіньових» робочих місць

У 2018 році в області легалізовано майже 4 тис. «тіньових» робочих місць

У ХОДА розглянули питання скорочення неформальної зайнятості населення.

11 квітня відбулось засідання обласної робочої групи з питань підвищення мінімальної заробітної плати, рівня оплати праці та легалізації зайнятості.

Директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага відзначив, що в області розроблено алгоритм дій, спрямованих на подолання неформальної зайнятості. Також забезпечено виконання урядового плану заходів щодо детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення.

За його словами, на Харківщині проводиться системна інформаційно-роз’яснювальна робота щодо недопущення використання роботодавцями праці найманих працівників без офіційного оформлення трудових відносин. З початку 2019 року за участю майже 3 тис. роботодавців проведено 1400 семінарів, нарад, засідань у форматі круглих столів. У численних організаційних заходах, спрямованих на поширення інформованості населення щодо переваг офіційної зайнятості, взяли участь 7,7 тис. громадян.

«За рівнем неформальної зайнятості (10,6 %) Харківська область - серед 2 кращих (після Київської), але ще 133,6 тис. осіб зайняті у неформальному секторі економіки. Тому необхідно продовжити консолідовану та послідовну роботу щодо залучення до неї соціальних партнерів», - надав дані Юрій Шпарага.

Заступник начальника ГУ Держпраці у Харківській області Олена Петренко повідомила, що 10 квітня у Києві було представлено паспорт неформальної зайнятості ГУ Держпраці у Харківській області.

Дані свідчать про зменшення осіб, які працюють без належного оформлення трудових відносин. За результатами роботи 2018 року з 45,2 тис. працівниками укладено трудовий договір, що становить 1,6 % від загальної чисельності осіб, котрі проживають в області.

За даними ГУ статистики у Харківській області, кількість зайнятого населення віком від 15 до 70 років у формальному секторі збільшилася у 2018 році на 10,5 тис. осіб у порівнянні з 2017 роком (з 1236,6 тис. осіб до 1247,1 тис. осіб). У неформальному – зменшилося на 20,7 тис. осіб.

Протягом 2018 року ГУ Держпраці у Харківській області здійснено 525 інспекційних відвідувань з питань легалізації зайнятості. На 125 підприємствах виявлено 2037 працівників, які були допущені до роботи без належного оформлення трудових відносин. Накладено 116 штрафних санкцій за ознаками абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП України на суму 124,5 млн грн.

У 2018 році в області легалізовано майже 4 тис. «тіньових» робочих місць, з початку поточного року – 470 робочих місць.

Директор Харківського обласного центру зайнятості Володимир Міненко  проінформував, що обласним центром зайнятості постійно складається баланс трудових ресурсів, на підставі якого підтверджуються дані щодо скорочення осіб, які перебувають у тіньовому секторі економіки.

Перший заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області Тамара Зятєва відмітила, що кількість застрахованих осіб за лютий 2019 року збільшилась у порівняні  з січнем 2019 року на 682 особи та становить 660,8 тис. осіб.

Також поступово скорочується чисельність застрахованих осіб, яким нараховано заробітну плату менше мінімальної, їх кількість у лютому 2019 року в порівнянні з початком року зменшилась на 7,3 тис., або на 8%, та становить 82,9 тис. осіб.