Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В області пройшли заходи, присвячені Міжнародному дню визволення в'язнів нацистських концтаборів

В області пройшли заходи, присвячені Міжнародному дню визволення в'язнів нацистських концтаборів

Квіти до пам'ятного знаку жертвам нацистських переслідувань поклали 11 квітня.

У заході взяли участь представники громадських організацій, ветерани АТО (ООС), духівництво, студенти і представники органів влади.

Заступник голови ХОДА Михайло Черняк звернувся до учасників заходу й від імені глави області Юлії Світличної побажав жителям нашого регіону мирного неба, а ветеранам Другої світової війни та колишнім в'язням нацистських концтаборів - міцного здоров'я.

Зараз у Харківській області проживають 8 колишніх в'язнів нацистських концтаборів. Серед них - 94-річний професор Української інженерно-педагогічної академії, голова Харківської обласної ради борців антифашистського опору, колишніх в'язнів фашистських концтаборів Ігор Малицький.

«На щастя, сьогодні ніхто й уявити собі не може, що таке фашистський концтабір. Це і фабрика смерті, і божевільні експерименти над людьми. У мене після ув'язнення не залишилося жодного зуба - їх виривали без наркозу, а потім намагалися вставити назад. Жінки знаходилися там в немислимих умовах. Тому при наближенні визволителів ми підняли повстання і з голими руками йшли на вежі й кулемети», - згадує Ігор Малицький.

Він також повідомив, що планує провести зустріч колишніх в'язнів концтаборів зі студентами УІПА.

Довідка. У березні 1945 року на території Бухенвальду - найбільшого концентраційного табору, спалахнуло збройне повстання в'язнів. Коли до Бухенвальда ввійшли американські війська, повсталі вже здійснювали контроль над табором смерті. Значною мірою завдяки цьому охорона СС не встигла замести сліди своїх злочинів, й свідчення в'язнів дійшли до міжнародного Нюрнберзького трибуналу. 11 квітня - день входження американських військ на територію Бухенвальду - і був прийнятий ООН як дата, коли світ відзначає Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів.