Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Програма «U-LEAD з Європою» допоможе громадам області

Програма «U-LEAD з Європою» допоможе громадам області

Про це повідомила директор Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону ХОДА Надія Кривицька.

У рамках програм міжнародної технічної допомоги відбулося три важливі події. Зокрема, в рамках програми «U-LEAD з Європою» у м.Києві, під час роботи конференції «Початок нового партнерства: перші результати», Мереф'янська та Старовірівська ОТГ Харківської області – учасники першого раунду конкурсу з відбору громад, зацікавлених у створені або модернізації ЦНАПів - підписали меморандуми про початок роботи з виконавцями - компаніями NIRAS Sweden AB та SKL International.

«Громади отримають комплексну підтримку від програми: експерти допоможуть громадам як інституційно, так і фізично (техніка, ПЗ, меблі, дизайн-плани,). Крім того, майбутні співробітники ЦНАПів пройдуть навчання, спеціально розроблене шведськими та українськими експертами програми для фахівців, які надають послуги громадянам», - повідомила Надія Кривицька.

За її інформацією, в рамках Ініціативи «Розумний енергетичний менеджмент в ОТГ», що також впроваджується за дорученням Програми «U-LEAD з Європою» проектом GIZ «Енергоефективність у громадах ІІ», Золочівська, Мереф'янська та Нововодолазька ОТГ отримали комплекти обладнання енергоменеджерів. Кожен комплект складається з фахових інструментів для вимірювання технічних параметрів енергоефективності та є необхідним для роботи енергоменеджера.

Громади вже пройшли низку тренінгів та практичних заходів з муніципального енергоменеджменту і розпочали його впровадження. Очікується, що впровадження заходів з енергоменеджменту забезпечить економію енергоспоживання на рівні мінімум 5% сукупних витрат на енергетичні ресурси.