Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

З березня громадяни зможуть отримувати субсидії готівкою

З березня громадяни зможуть отримувати субсидії готівкою

Організаційні питання, пов’язані з призначенням житлових субсидій за новою системою, обговорили 15 лютого у ході селекторної наради під керівництвом заступника голови ХОДА Михайла Черняка.

Він нагадав, що з 1 січня 2019 року урядом запроваджено механізм надання житлових субсидій населенню у грошовій формі. Це означає, що їх отримувачі зможуть залишити собі зекономлені в результаті ощадливого споживання енергоносіїв кошти. За такою системою субсидії отримують ті, хто звернувся за допомогою вперше.

«Субсидія від держави надходитиме на їх персональний рахунок в Ощадбанку. Банк розраховуватиметься за субсидіантів з надавачами комунальних послуг та інформуватиме їх за допомогою смс про те, скільки їм залишилось сплатити за комуналку», - уточнив директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага.

6 лютого уряд ухвалив постанову, згідно з якою запроваджено систему виплати субсидій у готівковій формі.

«Таким чином, паралельно будуть працювати ці дві системи – грошова та готівкова. Майже 267 тисяч сімей, яким призначено субсидію на початок цього опалювального періоду, з березня зможуть отримати її у готівковій формі. Пенсіонери отримуватимуть її як пенсію – на банківські рахунки або через Укрпошту. Ті, хто не отримує пенсію, - на персональні рахунки в Ощадбанку», - розповів Юрій Шпарага.

З 1 травня 2019 року для отримання субсидії на наступний період всі отримувачі допомоги мають надати до місцевих управлінь соцзахисту новий пакет документів.

Автоматично субсидії перераховуватися не будуть.

«Обсяг роботи для органів соцзахисту буде дуже великий, оскільки все треба починати з чистого листа. Навантаження буде велике, тому потрібно не допустити скорочення штату управлінь, - підкреслив Михайло Черняк, звертаючись до керівників РДА. - Люди поки що не розуміють, як працюватиме нова система, тому необхідно вже зараз починати інформаційну кампанію на місцях».

Довідка. На кінець опалювального періоду 2017-2018 років житлову субсидію в області отримували 469,6 тис. сімей. У зв’язку зі змінами до програми житлових субсидій з 1 травня 2018 року ця кількість значно скоротилася. Це пов’язано з введенням певних обмежень: щодо несплати громадянами єдиного соціального внеску, наявності авто молодше 5 років, відсутності доходів в Україні через перебування за кордоном понад 60 днів.

На кінець неопалювального періоду 2018 року житлову субсидію отримували 207 тисяч родин.

Станом на початок лютого субсидію отримують майже 270 тис. сімей.