Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині громадськість контролюватиме виборчий процес

На Харківщині громадськість контролюватиме виборчий процес

Резолюцію щодо запобігання порушень виборчого процесу та забезпечення прозорості та законності проведення виборів Президента України прийняли на засіданні громадської ради при ХОДА 29 січня.

У тексті резолюції зазначається, що громадськість повністю підтримує позицію голови Харківської облдержадміністрації Юлії Світличної щодо забезпечення виборів Президента України у чіткій відповідності до законів України та невідворотності покарання за порушення виборчого законодавства.

Члени громадської ради при ХОДА не виключають можливість провокативних дій, які спрямовані на фальсифікацію результатів виборів, що відбудуться 31 березня 2019 року, тому в документі міститься заклик до Національної поліції України щодо проведення запобіжних заходів задля недопущення порушень виборчого законодавства, а у випадку виявлення таких фактів оперативно на них реагувати та проводити всі необхідні роботи для усунення наслідків таких дій.

Також громадськість у документі звертається до державної влади та місцевого самоврядування із закликом забезпечити та провести прозорі вибори Президента України та повне дотримання виборчих прав громадян.

«Тільки чесні та прозорі вибори, проведені у відповідності з чинним законодавством, дадуть повну легітимність новообраному Президенту, забезпечать довіру громадян», - зазначає громадський омбудсмен з виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Харківській області Юрій Чумак.

Зрештою, громадські діячі сподіваються на правову свідомість громадян і закликають громадськість займати активну життєву позицію, користуватись своїм виборчим правом та не піддаватись на підкуп та маніпуляції, спрямовані на фальсифікацію волевиявлення виборців.