Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області проведено роботу з інвентаризації захисних споруд цивільного захисту

У Харківській області проведено роботу з інвентаризації захисних споруд цивільного захисту

Підсумки роботи щодо утримання фонду захисних споруд цивільного захисту області, проведеної в 2018 році, підбили під час засідання регіональної комісії з питань ТЕБ та НС.

Засідання відбулось під керівництвом першого заступника голови ХОДА Марка Беккера. Відкриваючи обговорення позначеного питання, він підкреслив його значення для гарантування безпеки громадян.

«Особлива увага з боку керівників районів повинна приділятися проведенню технічної інвентаризації захисних споруд. Якщо об’єкти не підлягають відновленню, ви повинні провести певні процедури щодо зняття їх з обліку», - наголосив Марк Беккер.

За даними заступника начальника ГУ з реагування на надзвичайні ситуації Головного управління ДСНС України в Харківській області Анатолія Торяника, наразі фонд захисних споруд цивільного захисту складають 1127 об’єктів. Він також наголосив, що з набуттям чинності нових законодавчих актів з питань проведення перевірок визначення оцінки стану готовності споруд було покладено не на органи державного контролю, а безпосередньо на самих балансоутримувачів. Наразі балансоутримувачам надається всебічна методична допомога з боку територіальних підрозділів служби щодо самостійного оцінювання стану готовності підпорядкованих захисних споруд.

«Станом на 1 грудня 2018 року на території Харківської області проінвентаризовано технічне оснащення 668 захисних споруд , що становить 59% від загальної кількості. За попередніми даними, наразі готові до використання за призначенням 778 одиниць, тобто 69%», - надав дані фахівець ДСНС.

Також, за інформацією Анатолія Торяника, на виконання вимог чинного законодавства щодо контролю за станом захисних споруд області ГУ через органи прокуратури до окружних адміністративних судів м. Харкова та м. Києва було подано 55 позовів відносно суб’єктів господарювання, що мають суттєві недоліки в утриманні захисних споруд цивільного захисту, з метою відновлення споруд та приведення їх у стан готовності. Така практика в Україні була започаткована вперше. За результатами розгляду по цих справах судами на користь держави було задоволено 48 позовів.

Директор Департаменту цивільного захисту ХОДА Павло Пономаренко звернувся до балансоутримувачів об’єктів подвійного призначення – підвалів, підземних паркінгів тощо, які розміщені у м. Харкові та знаходяться у комунальній власності, з вимогою підтримувати ці об’єкти у належному стані.

Більше фото