Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОДА обговорили нові напрямки співпраці з USAID

У ХОДА обговорили нові напрямки співпраці з USAID

Програму підтримки малого та середнього бізнесу представили 11 січня у ході зустрічі керівників структурних підрозділів облдержадміністрації з делегацією Агентства США з міжнародного розвитку.

Від імені голови ХОДА Юлії Світличної американську делегацію привітав директор Департаменту економіки і розвитку міжнародних відносин Андрій Колос. Він надав інформацію щодо розвитку малого та середнього підприємництва в регіоні.

«Звичайно, Харківщина – це регіон машинобудування, але саме малий та середній бізнес є рушійною силою розвитку економіки області. Без врахування показників мікробізнесу (фізичні особи - підприємці) у сфері малого та середнього підприємництва задіяно понад 300 тисяч осіб», - наголосив Андрій Колос.

За його даними, на початок минулого року в регіоні було зареєстровано понад 1 тисячі середніх підприємств та майже 21,5 тисячі малих (причому в 2018 році їх кількість зросла на 4 тисячі).

«Також відзначу, що в області розвинута інфраструктура підтримки малого та середнього підприємництва – це кластери, об’єднання та асоціації, консультаційні центри, центри підтримки бізнесу, інноваційні фонди, інвесткомпанії тощо, - розповів Андрій Колос. - Силами ХОДА запущено цілу низку проектів, які об’єднані в програму сприяння розвитку малого та середнього підприємництва. Мова йде про реалізацію програм з надання мікрокредитування, підвищення фінансової грамотності населення й багатьох інших».

За словами директора департаменту економіки, зараз вже розроблений й планується до впровадження Інвестиційний портал Харківської області, в планах також - запуск Центру підтримки підприємництва.

У свою чергу, представники USAID розповіли про новий проект агентства – «Конкурентноспроможна економіка України».

Експерт з маркетингу та торгівлі національної програми Сергій Малиновський зазначив, що вона розрахована на 5 років. Основною метою програми є підтримка малого та середнього бізнесу в Україні.

«Розглядаємо два напрямки: перший – допомога підприємствам бути конкурентноспроможними та спрощувати умови ведення бізнесу, та другий - розвиток компонентів, які займатимуться спрощеннями умов торгівлі», - уточнив Сергій Малиновський.

Наразі проводиться аналітична робота, після чого експерти виділять декілька економічних секторів, на яких й буде фокусуватися програма.

«У середині лютого закінчиться аналітична робота, і на початку березня почнемо напрацювання тих інтервенцій, які ми будемо представляти для обраних секторів. Підтримка може бути реалізована в створенні бізнес-інкубаторів, наданні фінансування, організації торгових місій, фінансуванні поїздок на виставки тощо», - розповів Сергій Малиновський.

Присутні керівники бізнес-асоціації, IT-кластеру та сільгоспоб’єднання Харківщини вже запропонували варіанти співробітництва.

«Впевнений, що харківський бізнес зустрів надійних партнерів. Будемо працювати з агентством й надалі, а у березні зустрінемося, щоб розглянути конкретні напрацювання» - підкреслив Андрій Колос.