Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харків’ян запрошують приєднатися до Вертеп-фесту

Харків’ян запрошують приєднатися до Вертеп-фесту

Про особливості цьогорічного Всеукраїнського фестивалю вертепів розповів заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев під час брифінгу 9 січня.

12 та 13 січня в Харкові пройде дводенна масштабна святкова феєрія – ІІІ Всеукраїнський фестиваль вертепів «Вертеп-фест - 2019». Організатори наголошують, що на нього зареєструвалися 56 колективів і понад тисячі учасників з різних областей від заходу до сходу країни, включаючи Харків і область.

«Три роки тому команді облдержадміністрації ідея проведення такого заходу на Харківщині дуже сподобалася. Ми зрозуміли, що це саме той фестиваль, якого нам не вистачало.  Спочатку не вірилося, що проект сягне такого масштабу. Саме завдяки цьому фестивалю змінюється ставлення до нашого рідного краю. Цим заходом ми довели, що на Харківщині дбають про українські традиції, мову та культуру. Хочу подякувати нашим організаторам проекту. Я впевнений, що Вертеп-фест став брендом Харківської області», - сказав Анатолій Бабічев.

За словами керівниці Вертеп-фесту - 2019 Олени Рофе-Бекетової, на свято запрошують всіх охочих. Фестиваль почнеться 12 січня об 11:00 - на сходинах ХНАТОБу виступлять колективи фестивалю «Святовид». О 13:30 відбудеться Парад вертепів: учасники фестивалю і всі охочі харків’яни пройдуть ходою від майдану Конституції до майдану Свободи.

«Дякуємо Харківській облдержадміністрації за підтримку, яку ми отримуємо з першого нашого фестивалю. Це, дійсно, важливо, і це надихає», - сказала Олена Рофе-Бекетова.

По закінченню ходи на головній площі Харкова о 14:30 відбудеться Всеукраїнська акція з одночасного виконання колядки «Нова радість стала» та офіційне відкриття фестивалю. До неї цього року долучилися понад 30 міст і сіл України. Акція пройде на 35 локаціях, адже в містах співатимуть різні колективи. Крім того, водночас «Нова радість» зазвучить у Лондоні (Велика Британія), Відні (Австрія), Карлсруе (Німеччина), Амстердамі (Нідерланди), Любліні та Прошовице (Польща), а також йдуть перемовини про долучення Греноблю (Франція). Докладніше про умови приєднання до акції можна прочитати на сайті Вертеп-фесту. 

«Ми будемо співати всім світом українську колядку «Нова радість стала». Це історичний момент, тому що вперше Харків, саме східна Україна, об’єднає українців усього світу єдиним співом», - сказала керівниця акції «Нова радість стала» Ірина Голубєва.

13 січня з 10:00 до 12:00 відбудуться виступи вертепних колективів на центральній сцені парку ім. Горького. Наприкінці заходу вперше за історію фестивалю для колективів-учасників влаштують етновечорниці, на які також запрошені представники етнічних спільнот Харкова. 

«Коли ми проводили наші фестивалі, ми помітили, що колективи не мають достатньо часу, щоб поспілкуватися між собою. Адже вся увага зосереджена на тому, щоб створити свято для харків’ян. Тому ми вирішили запросити учасників фестивалю на такий захід, де вони б могли у дружньому колі поспілкуватися, розповісти про традиції вертепування в їх рідних містах. До нас також приєднаються представники етнічних спільнот, які живуть у Харкові - спільноти Азербайджану, Вірменії, Греції та інших», - сказала керівниця заходу «Слобожанські етновечорниці» Ірина Маркевич.