Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині покажуть документальний фільм про проблему незаконного ув’язнення на сході України

На Харківщині покажуть документальний фільм про проблему незаконного ув’язнення на сході України

Документальну 35-хвилинну стрічку «Крихка свобода» створили кінематографісти об’єднання «Вавилон-13» та студії DocNoteFilms.

Фільм про долі чоловіків і жінок, які були ув'язнені у підвалі приміщення колишньої Луганської ОДА одразу ж після окупації регіону, створено на основі документальних свідчень, зібраних правозахисниками Східноукраїнського центру громадських ініціатив (СЦГІ), покажуть 20 грудня у Харкові, де в приміщенні обладміністрації відбувалися зйомки частини стрічки: о 14:30 – «Планета Кіно» (зала 2), о 18:30 – хаб соціальної активності «Студія 42».

«П’ять колишніх полонених поділяться з глядачем своєю історією в контексті сьогодення України, від Революції Гідності до окупації Криму та східних регіонів країни», - розповідає режисер Костянтин Кляцкін.

Довідка. Творці фільму по-особливому підійшли до теми полону. Вони винесли на перший план долю звичайного українця, який несподівано втрачає свій дім, право на свободу думки, і якого потім позбавляють волі. Більшість героїв фільму, чиї історії зможе побачити глядач, - родом з Луганщини. Для повноти кінокартини історії героїв були доповнені зйомками інтер’єрів обладміністрації у Харкові. Ця будівля свого часу була за крок до захоплення, де імовірно утворилася б така ж катівня. Деталі тюремної реальності (факти катування, жорстокого поводження, приниження людської гідності) задокументовані правозахисниками СЦГІ, які виступили консультантами фільму. У кінокартині передано емоцію, яка розкриває все пережите.

«Герої фільму довірились нам - ми обережно передаємо цю довіру глядачеві», - говорить Костянтин Кляцкін про атмосферу зйомок.

Тизер фільму - тут.

Прем’єра фільму відбулась у Києві. Картину також було показано у Польщі для учасників конференції з прав людини ОБСЄ та в Українському домі у Варшаві.

Інформація про фільм - на сторінці у FB.