Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

З проголошенням єдиної української церкви завершується будівництво незалежної держави. Президент

З проголошенням єдиної української церкви завершується будівництво незалежної держави. Президент

Петро Порошенко на Дніпропетровщині взяв участь у молебні у Храмі Різдва Пресвятої Богородиці Православної церкви України.

Богослужіння провів Митрополит Київський та всієї України Єпіфаній.

Президент зазначив, що Господь дарував українцям радість і дарував свою незалежну Православну церкву України. «Господь допоміг нам об’єднати всі церкви», - сказав Петро Порошенко і додав, що ще рік тому мало хто міг би сказати, що ця велика історична подія може відбутися.

Глава держави також зауважив, що без волі Господньої це об’єднання не відбулося б.

«Безумовно, це подія церковна, але це і подія державна. Бо наявність власної незалежної церкви точно порівнюється з Актом державної незалежності», - зазначив Петро Порошенко. 

Він також зазначив, що як у грудні 1991 року з Актом проголошення незалежності України наша держава отримала незалежність, так і зараз з проголошенням єдиної української церкви завершується будівництво незалежної держави. «Бо без незалежної церкви не може бути незалежної держави», - підкреслив Президент.

Президент поділився враженнями від участі в Об’єднавчому Соборі 15 грудня, де було створено Православну церкву України: «Це взагалі диво. Спочатку такі дискусії були, а потім така радість панувала у стінах святої Софії, тисячолітньої Софії, що Господь послав розуміння, ієрархи почули його і об’єдналися».

Водночас Президент додав, що з утворенням Православної церкви України процес об’єднання лише розпочався.

Він повідомив, що мав розмову зі Вселенським Патріархом Варфоломієм, який привітав Україну з цією подією. «Це подія не лише України. Це подія не лише Вселенського Патріархату. Це подія всього православного світу. І весь православний світ радіє», - також зауважив Петро Порошенко.

Президент також зазначив, що Томос про автокефалію Православної церкви України Митрополит Київський та всієї України Єпіфаній отримає з рук Вселенського Патріарха Варфоломія у Стамбулі на Святвечір. «Я молю Господа, щоб 6 січня на наш Святвечір, напередодні нашого Різдва, ми з Його Блаженством були в Константинополі на великій службі Божій. І на цю службу Україна чекала тисячу років», - сказав він.

Глава держави також наголосив на важливості берегти єдність всім українцям і не дати можливості «п’ятій колоні» зсередини країни підірвати нашу єдність і підтримку створення нової церкви.