Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Діагноз «грип» на Харківщині підтверджено в 383 осіб

Діагноз «грип» на Харківщині підтверджено в 383 осіб

Про це розповів заступник голови ХОДА Михайло Черняк під час брифінгу 14 грудня.

Він зазначив, що за підсумками року Харківщина займає провідні позиції серед регіонів України за реалізацією медичної реформи.

«Цього року по районах області на ремонти та реконструкції закладів охорони здоров’я було спрямовано близько 660 млн грн. Це кошти державного, обласного, місцевих бюджетів, різних міжнародних фондів. Декілька сотень мільйонів було виділено на оновлення обладнання медичних закладів. Такого розвитку сфера охорони здоров’я області не бачила ніколи», - навів дані Михайло Черняк.

Також він зазначив, що на даний момент на Харківщині підписано понад 1,7 млн декларацій між пацієнтами та сімейними лікарями. Щотижня ця цифра збільшується на 21-25 тисяч декларацій. За інформацією Михайла Черняка, термін підписання декларацій буде продовжено щонайменше на перше півріччя наступного року.

Заступник голови ХОДА також зупинився на питанні реалізації програми «Доступні ліки».

«Другий рік поспіль маємо позитивний результат дії програми. У наступному році вона також діятиме. На фінансування програми у першому кварталі ми вже отримали кошти. Надалі аптечна мережа укладатиме договори з Національною службою здоров’я безпосередньо», - розповів Михайло Черняк.

Крім того, з наступного року запрацюють й інші нововведення у рамках медичної реформи. Зокрема, з другої половини року буде запроваджено безкоштовну діагностику за направленням сімейного лікаря. Вартість діагностичних процедур (їх буде близько 50) буде оплачувати закладам Національна служба здоров’я. Буде введено електронний лікарняний. У рамках пілотного проекту в трьох закладах області буде запроваджено надання безкоштовних стаціонарних послуг.

Також під час брифінгу Михайло Черняк зупинився на питанні епідеміологічного стану в Харківській області.

«За останній тиждень епідпоріг в області перевищено на 23%: на 100 тис. населення маємо 618 хворих (пороговий показник – 502). Діагноз «грип» підтверджено в 383 осіб. У 35 школах області введено карантинні заходи у зв’язку з ГРВІ», - навів дані заступник керівника області.

Він наголосив на необхідності вчасної вакцинації від сезонних захворювань.

«У наявності в аптечній мережі області є різні вакцини, серед них - корейського, французького виробництва. Орієнтовна вартість препаратів – 250-350 грн. Треба не зволікати зі щепленням», - сказав Михайло Черняк.