Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В умовах реформування медицини для молодих фахівців відкрились можливості для самореалізації. Михайло Черняк

В умовах реформування медицини для молодих фахівців відкрились можливості для самореалізації. Михайло Черняк

12 грудня заступник голови ХОДА відвідав ярмарок вакансій для студентів-медиків, який проходить на базі Харківського національного медичного університету.

Відкриваючи ярмарок, організатор заходу, виконавчий директор ГС «Українсько-німецька медична асоціація» Вікторія Мілютіна підкреслила, що на Харківщині реформування системи охорони здоров’я розпочалося раніше, ніж зміни було започатковано на державному рівні.

«Завдяки команді обласної адміністрації, Харківська область сьогодні демонструє дуже гарні результати старту реформи на національному рівні», - зазначила організатор заходу.

Про реалізацію реформи в області учасникам ярмарку розповів заступник голови ХОДА.

«Сьогодні Харківщина є лідером і за кількістю підписаних декларацій, і за якістю умов праці для сімейних та інших лікарів. Це свідчить про те, що в області є політична воля та можливості розвиватися. Система охорони здоров’я - пріоритет для голови області Юлії Світличної. За її ініціативи ми будуємо нові та ремонтуємо наявні заклади, осучаснюємо обладнання лікарень у таких обсягах, яких не було ніколи. Люди відчувають зміни, і це важливо, адже система охорони здоров’я стосується абсолютно кожного», - сказав Михайло Черняк.

Він акцентував увагу на повному розумінні реформи лікарями первинної ланки.

«На початку реформування ми започаткували зустрічі з лікарями первинки в медичному університеті, під час яких пояснювали, давали відповіді на всі питання, які виникали в людей. І якщо в першу хвилю підписання договорів з Національною службою здоров’я в нас було лише 3 договори, то в другій хвилі договори на четвертий квартал року підписали вже 60 ЦПМСД», - зазначив Михайло Черняк.

Заступник голови ХОДА наголосив на важливості проведення ярмарку та подібних заходів, адже питання забезпечення галузі кадровими ресурсами в умовах реформування є дуже актуальним.

«Сподіваюся, молодим фахівцям вдасться відчути зміни, які відбуваються в державі, й ефективно працювати в гідних умовах. Знаємо, що кадри необхідно оновлювати, адже в області працюють багато лікарів передпенсійного або пенсійного віку. Сьогодні ми говоримо про те, що молоді фахівці мають можливість самореалізації в нових умовах. Вони можуть повертатися в ті райони, звідки приїхали на навчання. В області створюються відповідні умови: йдеться не тільки про умови для роботи лікарів, це й розвиток інфраструктури, й ремонти доріг, вирішення транспортних питань. Розвиток області дуже інтенсивний», - підкреслив заступник керівника ХОДА.

На першому в Україні ярмарку вакансій для студентів-медиків інтерни та випускники медичних вишів мали можливість поспілкуватися з представниками медустанов і місцевого самоврядування, визначитися з місцем роботи після закінчення навчання. Свої вакансії гостям представили понад 25 медустанов Харківської області.

У рамках ярмарку також організовано круглі столи за участю представників МОЗ та медичних закладів вищої освіти, на яких обговорюють актуальні питання медичної реформи, компетенції сімейного лікаря в сучасних реаліях, говорять про виклики і нові можливості професії.

Для студентів та інтернів також організовано майстер-клас від HR-фахівців на тему ефективного пошуку роботи на ринку праці.

Ярмарок вакансій відбувається в рамках проекту «Ефективна первинна медицина в громаді», що реалізується в рамках програми Європейського Союзу «Підтримка громадянського суспільства, місцевої влади та прав людини».