Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОДА обговорили питання легальної зайнятості населення

У ХОДА обговорили питання легальної зайнятості населення

4 грудня під керівництвом заступника голови ХОДА Михайла Черняка відбулось засідання обласної робочої групи з питань підвищення мінімальної заробітної плати, рівня оплати праці та легалізації зайнятості.

«Голова ХОДА Юлія Світлична приділяє особливу увагу питанням легалізації зайнятості населення. Харківська область позитивно рухається вперед у цьому напрямку. Зокрема, збільшилась кількість офіційно працевлаштованих працівників. Так, за січень-жовтень 2018 року легалізовано 3116 робочих місць, а за 2017-й - 1141. Тобто, за неповний рік ми майже втричі підвищили показник щодо легалізації зарплат. Люди, які офіційно не працевлаштовані, втрачають належний рівень соціальної допомоги на рівні держави. Таке ганебне явище, як зарплата «в конвертах», повинно бути повністю ліквідовано в державі», - зазначив Михайло Черняк. 

Директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага підкреслив, що в країні створена сприятлива законодавча база для подолання нелегальної праці. 

«З початку року робота з подолання тіньової зайнятості в області ще більш активізована. В тому числі шляхом впровадження в органах місцевого самоврядування посад інспекторів з питань праці. Враховуючи актуальність зазначеного питання, створено обласну робочу групу з питань підвищення мінімальної заробітної плати, рівня оплати праці та легалізації зайнятості. В усіх районах та містах області також працюють відповідні робочі групи. З початку року проведено 316 засідань, де були заслухані роботодавці з питань легалізації заробітної плати», - розповів Юрій Шпарага.  

Він зазначив, що в області проводиться системна інформаційно-роз’яснювальна робота щодо недопущення використання роботодавцями найманих працівників без офіційного оформлення трудових відносин, якою з початку року було охоплено 6800 роботодавців. 

«Сьогодні одним з першочергових завдань обласної влади є збереження і розвиток трудового потенціалу області. Задля цього необхідно консолідувати зусилля всіх державних органів, до повноважень яких входять питання подолання тіньової зайнятості», - сказав Юрій Шпарага.

Він також повідомив, що з початку 2018 року спостерігається позитивна динаміка зростання кількості застрахованих осіб. Так, у вересні їх кількість склала близько 790 тисяч осіб, що на 17, 6 тис. осіб більше проти січня 2018 року.