Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харків’яни взяли участь у всеукраїнському флешмобі проти насильства над жінками

Харків’яни взяли участь у всеукраїнському флешмобі проти насильства над жінками

23 листопада на Харківщині стартували «16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства в Україні».

Міжнародна кампанія Організації Об'єднаних Націй щодо боротьби з насильством щодо жінок (UNiTE) проводиться щороку – з 25 листопада (Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок) до 10 грудня (Дня прав людини). Кампанія закликає до глобальних дій, спрямованих на підвищення обізнаності та створення можливостей для обговорення проблем у всьому світі. Протягом 16 днів у всьому світі люди порушують питання насильства в родинах, насильства під час збройних конфліктів, насильства над дітьми тощо.

Цього року флешмоб, який передує старту «16 днів активізму», одночасно проходить у більшості великих міст України. У Харкові учасники акції зібралися біля будівлі Держпрому, яку було підсвічено традиційним кольором акцій UNiTE – помаранчевим.

Участь в акції взяв заступник голови ХОДА Михайло Черняк.

«Сьогодні у свідомості українців відбуваються суттєві зміни. Ми створюємо здорове громадянське суспільство, в якому відносини між людьми мають базуватися на взаємній повазі. Це, безумовно, стосується і гендерних питань, - підкреслив заступник керівника області. – На жаль, проблема насильства над жінками, дійсно, є, і ми працюємо над тим, щоб подолати це ганебне явище. Для цього на Харківщині ми разом із громадськими організаціями, нашими міжнародними партнерами реалізуємо проекти, спрямовані на підвищення загального рівня обізнаності громадян щодо своїх прав. Маємо подолати ментальні проблеми та стереотипи. Кожна жінка має знати: не потрібно соромитися, необхідно захищати свої права».

Михайло Черняк також нагадав, що саме Харківщина стала першим регіоном України, в якому було створено притулок, де жертви домашнього насильства можуть знайти прихисток від своїх кривдників.