Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Михайло Черняк зустрівся з головою Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні

Михайло Черняк зустрівся з головою Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні

Темою для обговорення в ході зустрічі 21 листопада стала ситуація в сфері дотримання прав людини в Харківській області.

На початку зустрічі Михайло Черняк ознайомив главу Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіону Фрайзер з суспільно-політичною ситуацією в регіоні. При цьому він зазначив, що завдяки ініціативам глави ХОДА Юлії Світличної сьогодні Харківська область – безпечний регіон, що активно розвивається в економічній сфері. Також Михайло Черняк розповів гостю про роботу, яку проводить ХОДА в сфері захисту прав людини, зазначивши, що особлива увага приділяється переселенцям, учасникам ООС, національним меншинам, людям, які мають статус постраждалих від насильства або торгівлі людьми.

Директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага поінформував гостю щодо заходів, які відбудуться в області в грудні до Дня прав людини.

Фіона Фрайзер також розповіла про роботу місії з розслідування і документування порушень прав людини на сході України і в Криму. Вона зазначила, що сьогодні місія акцентує зусилля на наданні Уряду України технічної допомоги. При цьому вона підкреслила, що місія намагається співпрацювати з представниками місцевих органів влади та самоврядування, щоб така технічна допомога доходила до регіонального рівня. Фіона Фрайзер запропонувала Михайлу Черняку сприяти створенню пілотного проекту, в якому братимуть участь представники громадянського суспільства та регіональної влади.

«Хотілося б обговорити питання створення такої експертної групи з прав людини, можливо, пілотного проекту, який би включав представників влади, місцевих експертів. Ми також могли б надавати робочій групі свою експертну підтримку. У контексті адміністративної реформи це був би позитивний приклад, який би показав, що в прийнятті своїх рішень влада регіону приділяє належну увагу захисту прав людини», - запропонувала глава Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

Все це, на думку експерта, забезпечить перевагу верховенства права та сприятиме збільшенню припливу іноземних інвестицій у регіон.

Заступник голови ХОДА привітав створення такого «пілоту», зазначивши, що для забезпечення прав людини в області сьогодні робиться багато. Зокрема, обласна програма розвитку громадянського суспільства визнана кращою в країні, її брали за основу при створенні національної програми.

«Сьогодні громадськість у Харківській області дуже активна - люди хочуть самі захищати свої права. У глави області та у мене є радники з ромського середовища, груп ветеранів ООС, переселенців тощо. З усіма громадськими рухами ми знаходимося в постійній комунікації. Вашу пропозицію про створення пілотного проекту, який би поліпшив співпрацю влади і громадськості, із задоволенням приймаємо в роботу», - відповів Михайло Черняк.