Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині стартувала перша літературна резиденція

На Харківщині стартувала перша літературна резиденція

Це спільний проект ХОДА та українського осередку міжнародного ПЕН-клубу.

Харківська літературна резиденція – це спеціальний простір, на базі якого українські письменники можуть займатись творчістю. Учасниками проекту можуть стати українські прозаїки, котрі мають на момент подання заявки не менше двох надрукованих книжок. Переможців резиденції обирає журі, яке призначає Український ПЕН.

«Ми намагаємося підтримувати культурні проекти та ініціативи громадськості. Коли до нас звернулися з пропозицією реалізувати на Харківщині цей проект, ми обговорили це питання з головою ХОДА Юлією Світличною і погодилися, що такий літературний проект – саме те, чого нам не вистачає, тому, звичайно, підтримали його. Сподіваємося, у рамках проекту багато митців відвідають Харківщину та розкажуть про неї своїм читачам», - розповів заступник керівника області Анатолій Бабічев під час прес-конференції 19 листопада.

Він зазначив, що перший проект стартував як пілотний. Організатори проаналізують його підсумки по завершенню та визначать, у якому форматі резиденція проводитиметься надалі, як часто визначатимуться переможці конкурсного відбору, котрі приїжджатимуть на Харківщину.

«У будь-якому разі наше бажання – щоб це був не разовий проект, а постійна робота», - підкреслив Анатолій Бабічев.

За словами координатора Харківської літературної резиденції, виконавчого директора українського осередку ПЕН-клубу Тетяни Терен, унікальність проекту – в тому, що він реалізується спільними зусиллями культурного середовища та обласної влади.

«Я хотіла, щоб проект реалізувався у багатьох містах, у нас були перемовини з керівниками багатьох регіонів, але саме з керівництвом Харківської області в нас виникло повне порозуміння, нам не довелося пояснювати, для чого це та доводити важливість проекту, - розповіла Тетяна Терен. - Сподіваюся, що проект буде тривалим, і Харківщина стане прикладом для інших регіонів».

Письменник Сергій Жадан додав, що практика проведення літературних резиденцій є в багатьох країнах світу.

«Культура є важливим комунікативним каналом. Через культуру і літературу люди відкривають не лише емоції, а й країни, міста, інші мови. В цілому світі це розуміють, і система резиденції в багатьох країнах розвинута. Письменник приїздить у місто, бачить його і потім розповідає своїм читачам», - зазначив Сергій Жадан.

Переможниця першої харківської резиденції Люба-Параскевія Стринадюк приїхала до Харкова 15 листопада і вже встигла попрацювати над новою книгою, присвяченою відомому харківському письменнику та культурному діячеві першої половини минулого сторіччя Гнату Хоткевичу. Свої архіви письменниці надав Харківський літературний музей. Також Люба-Параскевія планує відвідати музей-садибу Хоткевича у селищі Високому (Харківський район).

Письменниця родом з Гуцульщини, де харків’янин Хоткевич на початку 1900-х років заснував театр, у якому грав родич Люби-Параскевії. Саме тому постать письменника зацікавила переможницю проекту, яка вирішила написати про нього книгу.

«Цей проект – можливість познайомитися з містом, у якому народився і жив Хоткевич, отримати інформацію та зрозуміти його», - розповіла письменниця.