Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині обговорили наступні етапи впровадження медичної реформи

На Харківщині обговорили наступні етапи впровадження медичної реформи

15 листопада в обласній клінічній лікарні відбулась нарада, в якій взяли участь представники Міністерства охорони здоров’я України та медичної галузі нашого регіону.

Однією з тем обговорення стала реформа системи охорони здоров’я на первинному рівні надання медичної допомоги, зокрема, у частині фінансування закладів.

«На даний момент ми на Харківщині маємо позитивну динаміку впровадження реформи по всіх показниках – від умов оплати праці до матеріально-технічного зміцнення закладів. Сьогодні ми є лідерами в державі у питаннях відновлення медичної інфраструктури, будівництва нових сільських амбулаторій. Важливо, що маємо розуміння нової філософії відносин між лікарем і пацієнтом. Для цього провели серйозну роботу, організувавши багато зустрічей з лікарями, під час яких надавали інформацію, обговорювали всі незрозумілі питання, разом знаходили варіанти рішень конкретних прикладних питань. Як результат – область сьогодні є лідером з підписання декларацій між лікарями та пацієнтами», - розповів Михайло Черняк.

Керівник експертної групи з питань реформування системи охорони здоров’я Директорату медичних послуг МОЗ Тетяна Орабіна зазначила, що такі показники підписної кампанії свідчать про довіру пацієнтів до лікарів.

«За останніми даними, в Харківській області підписано 1,6 млн декларацій. Це високі темпи, на які не розраховувало навіть експертне середовище на початку реформи», - зазначила представниця МОЗ.

Центральним питанням зустрічі стало продовження реформи на вторинному рівні, яке розпочнеться з 2019 року. Зокрема, учасники наради обговорили важливі аспекти запровадження нового механізму фінансування амбулаторно-поліклінічної спеціалізованої медичної допомоги на підставі договорів з НСЗУ за принципом «оплата за послугу». впровадження електронної медичної картки (з січня 2019-го) та електронного лікарняного (з липня 2019-го), перехід на адміністрацію програми «Доступні ліки» через НСЗУ з квітня 2019 року тощо.

«Маємо фактично два роки до завершення реформи, визначеної Кабінетом міністрів. Сьогодні необхідно обговорити всі моменти, вислухати думки фахівців, практиків та представників місцевих органів влади, щоб і надалі успішно впроваджувати реформу. В нас в області єдина позиція в щодо необхідності змін у галузі охорони здоров’я, маємо повне порозуміння з керівниками закладів. Тож впевнений, що разом ми запровадимо ефективні зміни», - зазначив Михайло Черняк.

За підсумками обговорення учасники зустрічі підготували напрацювання та пропозиції фахівців медичної галузі Харківщини до Міністерства охорони здоров’я щодо впровадження реформи на вторинному рівні.

Представники міністерства зазначили, що багато питань впровадження реформи на даний момент ще перебувають на стадії обговорення та визначення. Тож пропозиції регіонів будуть розглянуті та враховані при ухваленні рішень.