Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

До Всесвітнього дня науки на Харківщині проведуть квест та створять ландшафтну композицію

До Всесвітнього дня науки на Харківщині проведуть квест та створять ландшафтну композицію

Про підтримку розвитку науки в області та заходи, що відбудуться в регіоні, розповіли під час брифінгу 8 листопада.

За інформацією Департаменту науки та освіти ХОДА, наразі в області діє близько 200 наукових установ. З них 18 – це установи НАН України, 4 національні наукові центри. У нашому регіоні знаходяться 26 об’єктів, які віднесені до Національного надбання України, діє 1 технопарк державного значення та працюють 140 академіків та членів-кореспондентів Академії наук України.

«Харківська облдержадміністрація та особисто голова ХОДА Юлія Світлична приділяє велику увагу розвитку та підтримці сфери науки в регіоні. Керівник області – сама молодий науковець, і вона добре розуміє ситуацію в цій сфері й дбає про молодих вчених», - відзначив заступник директора Департаменту науки та освіти ХОДА Володимир Ігнатьєв.

Так, за його інформацією, в області запроваджені стипендії для кращих молодих і досвідчених вчених, розмір яких цього року збільшено в 2,5 раза, у порівнянні з 2017-м. При ХОДА вже другий рік працює Рада молодих вчених, до складу якої входять 30 представників науки (переважно – з вишів регіону). Саме Рада є ініціатором та організатором низки заходів, які відбудуться цього року з нагоди Всесвітнього дня науки.

«До Всесвітнього дня науки молоді науковці Харківщини планують низку заходів, - повідомила керівник Ради, радник голови ХОДА Наталія Куфтеріна. - Уже традиційно відбуваються наукові квести для наукової молоді та студентів. Цього року ми проводимо науковий квест у Харківському національному аграрному університеті ім. Докучаєва. Він відбудеться 10 листопада. Початок - о 10-й годині. Заявки на участь у квесті подали 23 команди з різних вишів. Аграрний університет підготував цікаві завдання для команд. Зокрема, їм запропонують знайти найродючіший ґрунт, впізнати корисні копалини, розібрати насіння культурних рослин тощо».

Крім того, в цей день на території університету ім. Докучаєва створять ландшафтну композицію «Знання та нескінченність». Вона складатиметься з 35 самшитів, які висадять у формі знаку нескінченності. Цифра символічна – саме 35 років – це середній вік молодого вченого на Харківщині.

«Композиція буде висаджена Радою молодих учених при ХОДА разом з почесними гостями (академіками, головою Ради ректорів, керівництвом ХОДА та головою Ради Харківського університетського консорціуму)», - уточнила Наталія Куфтеріна.

Різні заходи до Дня науки відбудуться й на території інших харківських вишів. Наприклад, у НТУ «ХПІ» одночасно з Днем відкритих дверей 11 листопада відбудеться Фестиваль науки «Science is FUN!» У цей день на території вишу діятимуть майданчик робототехніки та інжинірингу, лабораторно-експериментальна зона, територія майстер-класів, відбуватимуться науково-пізнавальні та мотиваційні лекції, презентації освітніх проектів, дискусійна панель «Професії майбутнього», експрес-тестування ЗНО. Також заплановано виступ рок-гуртів: Rebel Yell (Cover-band), ВЛ8 (Rock-band). Розпочнуться заходи о 10:00 11 листопада.

Відзначенням Всесвітнього дня науки заходи для вчених на Харківщині не завершаться. Уже на початку грудня в регіоні святкуватимуть 100-річчя заснування Національної академії наук. Заходи з нагоди ювілейної дати відбуваються в області протягом усього року.

«Загалом проведено вже близько 500 заходів. Це й конференції, наукові, науково-технічні виставки, конкурси студентських робіт тощо. На початку грудня відбудуться урочистості на обласному рівні», - проанонсував Володимир Ігнатьєв.