Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Учасники бойових дій та родини загиблих отримають грошові виплати до 14 жовтня

Учасники бойових дій та родини загиблих отримають грошові виплати до 14 жовтня

Про це повідомив директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага.

За його інформацією, до Дня захисника України коштом обласного бюджету передбачені виплати всім учасникам бойових дій у розмірі 1000 грн, по 5000 грн отримають члени сімей загиблих. Ці кошти будуть виплачені до 14 жовтня.

Також Юрій Шпарага повідомив, що в Харківській області зараз налічується 24333 учасники бойових дій, з них 9350 - особи з інвалідністю внаслідок війни, 11464 члени сімей загиблих, 13923 учасники ООС, з яких 236 - особи з інвалідністю, 194 загиблих.

«Законодавством України коштом державного бюджету для учасників бойових дій передбачена пільга на сплату житлово-комунальних послуг (без врахування доходу) в розмірі 75%, для членів сімей загиблих - 50%. Окрім того, учасникам бойових дій коштом державного бюджету надається право санаторно-курортного лікування один раз на рік, членам сімей загиблих - один раз на два роки», - розповів Юрій Шпарага. 

Також учасники бойових дій, члени сімей загиблих, особи з інвалідністю отримують виплати до 5 травня. Розмір виплат для учасників бойових дій  цього року склав 1265 грн, осіб з інвалідністю I групи  - 3685 грн, II групи - 3265 грн, III групи - 2845 грн, члени сімей загиблих отримали 630 грн.

«Окрім того, Урядом України прийнято рішення про надання житла учасникам ООС, особам з інвалідністю I, II групи, членам сімей загиблих. Станом на сьогодні в Харківській області учасники ООС отримали 22 квартири, - сказав Юрій Шпарага. - Також у Харківській області діє житлова програма, згідно з якою 60% за житло сплачує учасник ООС і 40%  відшкодовується коштом обласного бюджету». 

Коштом обласного бюджету для учасників ООС і членів їх родин передбачено й «путівку вихідного дня», яка передбачає триденний відпочинок у санаторно-курортних закладах Харківської області. Коштом обласного бюджету передбачено санаторно-курортний відпочинок для самих учасників ООС терміном на 14 днів. Загальна сума видатків на санаторно-курортне лікування коштом обласного бюджету складає 3 млн грн. 

«Працює державна програма щодо професійної адаптації і перенавчання учасників ООС, отримання другої спеціальності, освіти, в тому числі і вищої. Цим правом скористалися 422 учасники ООС, - розповів Юрій Шпарага. -  Відповідно до обласної програми соціального захисту населення передбачені кошти на підтримку об’єднань учасників ООС, тобто громадських організацій». 

Юрій Шпарага також нагадав, що відповідно до пропозицій уряду і прийнятих постанов передбачено виділення земельних ділянок учасникам ООС. Станом на сьогодні в Харківській області у власність передано 7801 земельна ділянка (загальна площа - 9724 га).