Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині обговорили перші результати роботи з детінізації в сфері зайнятості

На Харківщині обговорили перші результати роботи з детінізації в сфері зайнятості

З початку поточного року в області легалізовано понад 2,7 тис. робочих місць, повідомив директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага.

Засідання робочої групи з питань підвищення мінімальної заробітної плати, рівня оплати праці та легалізації зайнятості відбулось на виконання розпорядження Кабінету міністрів України від 5 вересня 2018 року № 649-р «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення». Метою цього рішення уряду є сприяння підвищенню ефективності державної політики щодо захисту трудових прав людей, зменшенню застосування незадекларованої праці та посиленню дисципліни сплати податків і єдиного соціального внеску.

На ході засідання Юрій Шпарага відмітив, що в області налагоджена плідна співпраця органів влади, контролювальних органів, органів Пенсійного фонду України щодо детінізації трудових відносин, і це вже приносить певні результати.  

«Так, з початку поточного року в області легалізовано більш, ніж 2,7 тис. робочих місць, -  сказав директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА. - Однак, до проведення заходів, спрямованих на детінізацію зайнятості населення, мають більш активно долучатися інспектори праці органів місцевого самоврядування, зокрема - об’єднаних територіальних громад. Сьогодні у них є відповідні повноваження та мотивація, адже легальна робота та «чиста» зарплата, з якої в повній мірі сплачується єдиний соціальний внесок, – це не тільки запорука соціального захисту людей, а і наповнення місцевого бюджету».

Заступник начальника Головного управління Держпраці у Харківській області Олена Петренко інформувала членів робочої групи про широку інформаційно-роз’яснювальну кампанію, яка проводиться в області серед роботодавців - щодо обов’язковості офіційного працевлаштування працівників та населення, переваг легальної зайнятості, а також про проведення масових заходів інспекційної діяльності на торговельних майданчиках, у торгово-розважальних центрах міста.

Заступник начальника управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Харківській області В’ячеслав Даценко повідомив про заходи контролю за діяльністю суб’єктів господарювання, особливо тих, що мають значні валові доходи, але офіційно виплачують заробітну плату на рівні мінімальної або менше від її розміру.

«За результатами роботи з початку поточного року майже 600 роботодавців підвищили рівень виплат, середньомісячні додаткові надходження податку на доходи фізичних осіб до бюджету становили близько 700,0 тис. грн», - розповів В’ячеслав Даценко.  

Заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області Наталя Тарасенко інформувала, що результатом спільної роботи є збільшення власних надходжень фонду на 19,0 % та збільшення кількості застрахованих осіб, у порівнянні з січнем поточного року, на 12,0 тисяч.

Також на засіданні нагадували про те, що працівники без офіційного оформлення трудових відносин з роботодавцем не можуть бути захищені системою охорони праці, потерпілі і члени їх сімей (у разі смерті працівника внаслідок травми чи професійного захворювання) не отримають належного відшкодування заподіяної шкоди в результаті зазначених випадків.

Заступник директора Харківського обласного центру зайнятості Анатолій Толстих розповів про проекти, що реалізуються через службу зайнятості та спрямовані на стимулювання роботодавців до офіційного працевлаштування працівників, зокрема - пілотний проект «Рука допомоги».