Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харків посідає перше місце в Україні за кількістю IT-фахівців

Харків посідає перше місце в Україні за кількістю IT-фахівців

Харківський IT-кластер презентував результати дослідження регіонального IT-ринку.

У заході взяли участь представники державної та обласної влади, представники міжнародних організацій і IT-спільнот.

Від імені керівника області Юлії Світличної гостей привітав директор Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Андрій Колос. Він відзначив, що Харків завжди по праву вважався науковою і технічною столицею України.

«Дистанція між органами влади та ІТ-сектором стрімко зменшується, наша співпраця з IT-кластером з кожним днем ​​набирає обертів, - сказав Андрій Колос. - Трансформація Харківської області в IT-центр міжнародного масштабу є однією з основних задач IT-кластеру та обласної державної адміністрації. Ми зацікавлені в просуванні нашого регіону в цьому напрямку і готові підтримувати ініціативи, що сприяють досягненню цієї мети. Зокрема, згідно зі Стратегією розвитку Харківської області до 2020 року, одним з пріоритетних для нас завдань є розширення регіонального IT-сектора».

Андрій Колос також повідомив, що харківський IT-кластер активізувала співпраця між IT-компаніями і профільними вишами, які готують фахівців у сфері інформаційних технологій, збільшилася кількість конференцій та освітніх заходів для школярів, студентів та IT-фахівців.

За підтримки кластера на базі соціологічного факультету Харківського національного університету ім. Каразіна відкрилася нова магістерська програма «Цифрові медіа та стратегічні комунікації».

Сьогодні в арсеналі IT-кластеру - понад 30 активних проектів за різними напрямками, серед яких також є спільні проекти з обласною державною адміністрацією.

Так, під час заходу були представлені результати аналізу IT-індустрії. За даними PricewaterhouseCoopers, у місті працюють близько 450 IT- компаній, серед яких 84% становлять невеликі фірми до 80 співробітників. Місткість харківського ринку на 2017 рік становить 803 млн дол., і при поточній динаміці до 2025 року вона може зрости у 2 рази, і цей обсяг досягне показника 1,604 млрд дол.

«При позитивному сценарії і за наявності сприятливого клімату до цієї цифри можна додати ще 15%. Ці цифри ще раз підтверджують, що IT-індустрія – одна з тих, що найбільш динамічно розвиваються і складає значущу частину економіки міста Харків», - розповіли в ГС «Харківський кластер інформаційних технологій».

У квітні 2018 року Харків подолав позначку в 25 тисяч IT- фахівців. За цим показником Харків є лідером серед інших регіонів України, залишивши позаду такі великі IT-хаби, як Львів, Дніпро і Одеса, поступаючись лише столичним масштабам.