Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині представники ОТГ навчалися створювати систему цивільної безпеки

На Харківщині представники ОТГ навчалися створювати систему цивільної безпеки

У семінарі для представників об’єднаних громад взяв участь директор Департаменту цивільного захисту ХОДА Павло Пономаренко.

Семінар «Побудова системи цивільного захисту в умовах децентралізації. Створення центрів порятунку «Безпечно» та організація їх ефективної роботи» відбувся на базі Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування.

Участь у заході взяли більше 50-ти осіб: представники ОТГ Харківщини, фахівці Департаменту цивільного захисту Харківської ОДА, ГУ ДСНС України в Харківській області, експерти Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування.

Директор Департаменту цивільного захисту ХОДА Павло Пономаренко наголосив, що, розпочинаючи налагодження роботи у сфері цивільного захисту, головам ОТГ потрібно призначити фахівця, який опікуватиметься питаннями цивільного захисту та співпрацювати з ОДА в цьому напрямку. Зазначений фахівець зможе безкоштовно підвищувати рівень своїх знань з цих питань в профільному навчально-методичному центрі.

«Безумовно, цивільна безпека, організація всього цього процесу на територіях об’єднаних територіальних громад є одним з важливих завдань для ОТГ у період їх становлення та розвитку, - відзначила директор Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування Діана Баринова. - І сьогодні ми повинні скоординувати цю діяльність. Саме тому говоримо про нормативну базу, про спільні дії всіх керівників громад зі структурними підрозділами Державної служби з надзвичайних ситуацій».

Діана Баринова повідомила, що для забезпечення цивільної безпеки Мінрегіон рекомендує створення центрів «Безпечно», і це наразі один з пріоритетних напрямків спільної роботи ОТГ, ДСНС, Центрів розвитку місцевого самоврядування, обласних державних адміністрацій.

Як підкреслив начальник Головного управління ДСНС України у Харківській області Олександр Волобуєв, об’єднаним громадам Харківщини потрібно створити таку систему цивільного захисту, яка б була спроможна забезпечити під час пожежі доїзд рятувальників до місця події протягом 10 хвилин у місті, та 20 хвилин у сільській місцевості. Але в реальних умовах, коли йдеться про життя людей і збереження майна, 20 хвилин може бути забагато. Саме тому є потреба у створенні місцевих пожежних підрозділів там, де відстань від існуючих складає більше 20 км. Це й надасть можливість локалізації надзвичайних ситуацій на початковій стадії.

Щоб нова справа стала більше зрозумілою, експерт Центру розвитку Віктор Нестеренко навів приклади роботи «Стражі Пожежної» в гмінах Республіки Польща, де нещодавно побувала група голів ОТГ з Харківщини. Він зазначив, що у Польщі розвинена система добровільних пожежних дружин, яка діє більше ста років.

У рамках заходу обговорювали побудову ефективної системи цивільної безпеки та створення комфортних умов для життя мешканців на територіях об’єднаних територіальних громад, організацію та координацію роботи щодо створення Центрів порятунку «Безпечно», алгоритм дій керівників ОТГ та начальників районних підрозділів ГУ ДСНС України у Харківській області щодо утворення нових або підтримки існуючих підрозділів пожежної охорони, побудову сучасної системи пожежної безпеки, діяльність суб’єктів забезпечення цивільного захисту в умовах децентралізації, побудову системи цивільного захисту в ОТГ.

Також обговорювали реалізацію проекту створення підрозділів місцевої пожежної охорони, залучення коштів Державного фонду регіонального розвитку та міжнародної технічної допомоги для реалізації зазначених проектів.