Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

До 90-річчя Держпрому в будівлі завершили ремонт фасаду

До 90-річчя Держпрому в будівлі завершили ремонт фасаду

Будівельникам залишилося відремонтувати шість переходів. Щонайменше три з них планують завершити ще в цьому році.

З ходом ремонтних робіт, запланованих на 2018 рік, ознайомилася голова ХОДА Юлія Світлична. Вона запевнила – пам’ятку підтримуватимуть і відновлюватимуть і надалі.

«Держпром - пам’ятка архітектури національного значення, яка знаходиться на найбільшій площі Європи та є візитівкою Харківщини. Будемо підтримувати і ремонтувати будівлю. В цьому році виконали низку робіт, на наступний рік також заплануємо фінансування», - сказала керівник області.

За словами директора Держпрому Миколи Чехунова, ремонт фасаду будівлі, який тривав багато років, практично завершено.

«Залишилося шість переходів. Половину буде відремонтовано до зимового періоду, навесні продовжимо роботи», - розповів Микола Чехунов.

У подальшому в будівлі потрібно міняти інженерні мережі та встановлювати нові ліфти.

«Зараз ми маємо велику увагу зі сторони обласного керівництва і особисто голови ХОДА Юлії Світличної. Це дуже важливо, що нинішня влада розуміє значимість Держпрому та серйозно ставиться до питання відновлення будівлі», - зазначив Микола Чехунов.

Юлія Світлична також зауважила, що обласна адміністрація зараз працює над тим, щоб будівлю «першого хмарочосу» занесли до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Це, серед іншого, дозволить залучати до відновлення пам’ятки фінансування міжнародних фондів.

«Для цього розробляється вся необхідна документація. На сесії Конгресу регіональних влад Ради Європи, де я є віце-президентом, буду підіймати це питання, щоб пришвидшити його вирішення», - сказала керівник області.

Керівник області зазначила, що в нашому регіоні велика кількість архітектурних пам’яток, які потребують уваги.

«Перші кроки ми вже зробили: прийнято низку обласних програм, починаємо виділяти фінансування на ремонти знакових об’єктів. Робимо все, щоб зберегти нашу спадщину і показати мешканцям області та всієї України, чим багата Харківщина», - сказала голова ХОДА.

Нагадаємо, у січні цього будівлю Держпрому внесли до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятку національного значення. Робота, необхідна для отримання будівлею національного статусу, тривала кілька років. До цього найбільш цікава й видатна будівля епохи конструктивізму обліковувалась лише як пам’ятка місцевого значення та навіть у цьому статусі не була занесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Крім того, фахівці Департаменту архітектури і містобудування ХОДА підготували повний пакет документів, у т.ч. проект номінаційного досьє, що були необхідні згідно з міжнародними стандартами. Матеріали були попередньо погоджені на засіданні Українського осередку DОСОМОМО та на робочих нарадах з представниками IKOMOS та ЮНЕСКО. У результаті 27 квітня 2017 року за поданням ХОДА та Міністерства культури України будівлю включили до Попереднього переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Подальші перспективи будівлі Держпрому, як і багатьох інших архітектурних перлин регіону, позначені в Програмі збереження культурної спадщини в Харківській області на 2018-2023 роки. Програму розробили за результатами інвентаризації всіх пам’яток архітектури регіону, яку фахівці проводили кілька років. До створення документу залучили фахівців Управління культури і туризму облдержадміністрації, Міністерства культури України, представників громадськості, істориків та вчених.

Програмою у тому числі передбачено кошти на розробку номінаційного досьє по будівлі Держпрому, яке є обов’язковим для остаточного вирішення питання занесення пам’ятки до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Більше фото