Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Жителів регіону попереджують про необхідність дотримуватися правил пожежної безпеки в лісах

Жителів регіону попереджують про необхідність дотримуватися правил пожежної безпеки в лісах

З початку вересня в області сталося вже 12 лісових пожеж. Серед причин їх виникнення, окрім посухи, - людський фактор.

ДСНС спільно з представниками лісництв та Нацполіції постійно проводяться заходи задля запобігання лісовим пожежам у регіоні: спільні патрулювання лісових насаджень, моніторинг звалищ, екосистем тощо.

«Питання запобігання пожежам тримає на постійному контролі голова ХОДА Юлія Світлична. Якихось збоїв у цій роботі немає, - наголосив начальник ГУ ДСНС України у Харківській області Олександр Волобуєв. - Але навіть якщо ми біля кожного дерева поставимо охорону, все одно може виникнути пожежа. Причини можуть бути різні. Я навіть не говорю про легковажність наших громадян».

Директор Департаменту цивільного захисту ХОДА Павло Пономаренко нагадав, що з 2 травня 2018 року в регіоні діє розпорядження голови ХОДА Юлії Світличної про заборону відвідування населенням хвойних лісів та в’їзду до лісів автотранспорту.

«На превеликий жаль, попри обмеження в’їзду або входу з боку лісництва та керівництва районів, фахівців служби ДСНС фактично люди ігнорують цю заборону і тим самим збільшують ризики виникнення лісових пожеж. Контроль за виконанням розпорядження ведеться з боку лісництв, ДСНС, Нацполіції, місцевих органів влади. За порушення є адміністративне покарання», - сказав Павло Пономаренко.

З початку вересня у регіоні відбулося 12 лісових пожеж. Наймасштабніші – у Вовчанському, Нововодолазькому, Зміївському, Красноградському районах. Пожежа у Вовчанському районі сталась на території лісництва поблизу села Гатище, де вогонь впритул наблизився до населеного пункту, але завдяки професійним діям рятівників його змогли відсікти. Евакуаційних заходів не проводили. Не приймали рішення про евакуацію під час пожеж ані в Зміївському, ані в Нововодолазькому, ані в Красноградському районах області.

«У Красноградському районі тимчасово в межах села Наталине було переміщено близько ста осіб на кілометрову відстань від пожежі. До кінця дня люди повернулися у домівки. Внаслідок пожежі згоріла одноповерхова будівля та сарай, а також двоповерховий будинок барачного типу. Вирішується питання про відновлення житла», - сказав Павло Пономаренко.

До гасіння пожежі в Красноградському районі було залучено 29 одиниць техніки та понад 170 людей особового складу ДСНС, Харківського обласного Управління лісового та мисливського господарства, інших організацій району. Також було залучено пожежний літак і гелікоптер МІ-8. Останній під час забору води здійснив аварійну посадку й більше до гасіння пожежі не залучався. Екіпаж гелікоптеру не постраждав.

Директор Департаменту оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами ХОДА Олексій Максимов наголосив, що після першої ж лісової пожежі керівник області Юлія Світлична надала доручення правоохоронним органам взяти під контроль ситуацію.

«Слідчим управлінням ГУ Нацполіції в Харківській області по кожному факту пожежі до ЄРДР внесено матеріали за статтею 194 ч.2 Кримінального кодексу України. Це навмисне знищення майна шляхом підпалу. Ідуть слідчі дії, про висновки казати ще рано», - відзначив Олексій Максимов.