Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові презентували книгу колишнього в’язня нацистських концтаборів Ігоря Малицького

У Харкові презентували книгу колишнього в’язня нацистських концтаборів Ігоря Малицького

У книзі «Тернистий шлях» автор виклав свої спогади про роки, проведені в Освенцимі, Маутгаузені та Терезіні.

Харків’янин Ігор Малицький - відомий громадський діяч, очільник харківської організації колишніх в'язнів концтаборів. Він бере активну участь у вихованні молоді, виступаючи з лекціями, на яких розповідає правду про нацистські концтабори.

Викласти ці спогади у книжці він вирішив, коли онук попросив його розповісти свою історію для шкільного твору про дідусів та бабусь, які брали участь у Другій світовій війні. Ігор Федорович написав невелике оповідання, а потім вирішив розширити його - в результаті вийшла ціла книга.

«На жаль навіть сьогодні, коли є так багато інформації, не всі знають правду про ці страшні події, - говорить Ігор Малицький. - Пройшло понад 70 років, але я пам’ятаю все, що пережив, дуже добре. І навіть сьогодні бачу сни про ті події».

Видати книгу вдалося за підтримки голови ХОДА Юлії Світличної.

«Ми зустрічалися з нею на заході, присвяченому визволенню в’язнів концтаборів, який проходив в інженерно-педагогічній академії. Я бачив, як сильно її вразила моя розповідь. Я вдячний Юлії Олександрівні за те, що вона відгукнулася та допомогла видати книгу», - зазначив Ігор Малицький.

Презентація книги «Тернистий шлях» відбулася 22 серпня у галереї «Бузок». У заході взяли участь представники громадськості та обласної влади, привітати автора прийшли ветерани ООС.

Від імені голови ХОДА автора привітав директор Департаменту оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами обласної адміністрації Олексій Максимов. Він подякував Ігорю Малицькому за активну громадянську позицію і просвітницьку діяльність.

«Від усієї Слобожанщини - уклін за те, що витримали жахливі випробування, але перемогли і зламали хребет фашизму. За те, що сьогодні робите все, щоб нові покоління знали правду з перших вуст. Особлива вдячність - за те, що ви справжній патріот України», - сказав Олексій Максимов.

Він нагадав, що рік тому Ігор Малицький відвідав зону АТО, побував на передовій, де провів багато зустрічей з військовими.

«Спілкування з Ігорем Федоровичем викликало щирі й теплі почуття у наших воїнів. Його незламність та сила духу - приклад та джерело натхнення для нас усіх», - підкреслив Олексій Максимов.