Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Художньому музеї відкриється виставка китайського мистецтва

У Художньому музеї відкриється виставка китайського мистецтва

Презентація творів викладачів Інституту мистецтв і дизайну Уханьського текстильного університету (КНР) відбудеться 9 серпня о 16:00.

На виставці «Традиції та натхнення» представлено роботи митців традиційного китайського живопису (гохуа) і каліграфії.

Китайський пейзажний живопис – складне, глибоко символічне мистецтво, що містить в собі фундаментальні філософські поняття. В традиційному китайському пейзажі є свої умовності, серед яких – використання багатства відтінків чорного – від найсвітлішого сірого до вугільно-чорного. А вже уява глядача допомагає здогадатися, що чорне листя – зелене, сірі квіти – рожеві і червоні, тощо. Цікавою особливістю є і використання незвичних для Європи форматів – вузьких і видовжених, вертикальних або горизонтальних. Ще однією умовністю гохуа є активне використання художньої порожнечі і фрагментарності. Майже обов’язковими є написи ієрогліфами. Напис часто має віршовану форму. На картині ставився і підпис майстра, але особливою, особистою печаткою і на контрасті з чорною тушшю – червоною фарбою.

Особливим, унікальним явищем у світовій культурі є китайська каліграфія. З найдавніших часів це мистецтво пов’язано з початковою магічною функцією ієрогліфів – здійснення зв’язку людини з небесними силами. Мистецтву каліграфії в Китаї завжди надавалося велике значення як методу духовного розвитку людини і виховання високих етичних якостей. Сьогодні, як і в давні часи, майстерність каліграфії вважається в Китаї вищим досягненням національного мистецтва.

Довідка. У 2017 році відзначалося 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між Україною і КНР. Україна входить до числа 65 країн, учасників проекту міжнародного співробітництва «Один пояс – один шлях», запропонованого Главою КНР Сі Цзіньпіном. Проект спрямовано на зміцнення міжнародного співробітництва та посилення взаємозв’язків між Європою і Азією. Важливе значення в цьому процесі має культурний обмін між Україною і КНР.

Уханьський текстильний університет є провідним і одним з найбільших державних університетів Китаю. Серед численних спеціалізацій університету гідне місце посідає Інститут мистецтв і дизайну, який випускає фахівців в різних областях декоративного мистецтва і дизайну.