Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові обговорили проблематику протидії торгівлі людьми

У Харкові обговорили проблематику протидії торгівлі людьми

Круглий стіл, присвячений цій темі, відбувся 27 липня за підтримки Департаменту соціального захисту населення ХОДА.

До участі в заході було запрошено представників як органів та структурних підрозділів, що безпосередньо працюють з особами, які постраждали від торгівлі людьми, так і представників органів місцевого самоврядування, для налагодження більш ефективної співпраці та профілактики торгівлі людьми.

«Звичайно, торгівля людьми - це є міжнародна проблема. Україна як на міжнародному, так і на місцевому рівнях застосовує багатовекторний підхід. На сьогодні наша країна перейшла до другої групи протидії торгівлі людьми. Це підвищило авторитет нашої держави в очах міжнародного суспільства», -  такими словами розпочала захід перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Тетяна Бабенко.

Під час засідання обговорили недостатній рівень координації між Національною поліцією та органами соціального захисту населення. Адже не про кожен випадок, зафіксований представниками Національної поліції, повідомляється до компетентних державних структурних підрозділів. Через те не кожна людина, що постраждала від такого роду злочинів, отримує відповідний статус.

«У Харківській області за останні два роки статус осіб, які постраждали від торгівлі людьми, встановлено 43 особам. Серед них 12 – це жінки, 30 – чоловіки та 1 дитина. 5 осіб із загальної кількості були внутрішньо переміщеними особами. Стосовно видів торгівлі людьми. Щодо 1 людини йдеться про сексуальну експлуатацію, 40 – трудову, 1 – продаж дитини та ще 1 випадок втягнення у військовий конфлікт», - навела дані Тетяна Бабенко.

Підсумком заходу стало прийняття резолюції, в якій учасники круглого столу зазначили необхідність внесення змін до чинного законодавства України щодо покладання до органів місцевого самоврядування повноважень з підготовки документів для встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми.

Присутні наголосили на необхідності активізації проведення серед населення інформаційно-просвітницької роботи та забезпечення більш тісної взаємодії суб’єктів щодо перенаправлення постраждалих осіб до структурного підрозділу місцевої державної адміністрації, відповідального за проведення процедури встановлення статусу, з метою організації надання постраждалим необхідної допомоги та комплексу послуг. Цим документом учасники круглого столу декларують свою готовність до активної і системної співпраці в процесі реалізації заходів з протидії торгівлі людьми з органами влади всіх рівнів та громадськістю.