Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Уряд запровадив прозорі аукціони для продажу дозволів на видобуток газу

Уряд запровадив прозорі аукціони для продажу дозволів на видобуток газу

Це рішення розширить коло учасників ринку, збільшить обсяги інвестицій і надходження до бюджету України, а також посилить державну енергонезалежність.

Уряд своїм рішенням запроваджує в Україні систему електронних торгів на дозволи й ліцензії на використання надр. У першу чергу, це стосується видобутку газу. Такі дозволи будуть надаватись лише на відкритих аукціонах через систему електронних торгів ProZorro для запобігання можливій корупції. Відтепер можна відстежувати торги на кожному етапі їх проведення. Контакт з чиновниками не потрібен. Правила – прозорі і єдині для усіх. А дозволи продаються на аукціонах за ринковою ціною, розповідають в уряді.

Кожен може в режимі онлайн бачити, що продається на аукціонах, де продається, ціну і обсяги видобування. Терміни погоджень будуть значно скорочені, аукціони будуть проведені вже у найближчі місяці.

Урядовці впевнені, прийняття Кабінетом міністрів України цього пакету рішень дає  можливість значно збільшити обсяги інвестицій і збільшити обсяги власного видобутку. Наразі на аукціон виставляється 44 спецдозволи з початковою вартістю 3 млрд гривень. Раніше така кількість ділянок виділялася за 50 млн – вигода для бюджету держави очевидна. До того ж ці рішення дозволять відкрити доступ до видобутку на 14 ділянках на шельфі Чорного моря.

Теги