Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Анатолій Бабічев розповів про новації вступної кампанії 2018 року

Анатолій Бабічев розповів про новації вступної кампанії 2018 року

Цій темі був присвячений брифінг заступника голови ХОДА, який пройшов 5 липня.

«З 2 по 25 липня абітурієнти мають можливість формувати свої особисті електронні кабінети, заносити туди всі свої дані - для того, щоб взяти участь у конкурсі за бюджетне місце у закладах вищої освіти України. Вступна кампанія проводиться за тим же принципом: «місце ходить за студентом». Чим вищим є результат по ЗНО, тим більше шансів вступити в той чи інший виш України», - сказав Анатолій Бабічев.

За його інформацією, прийом заяв на вступ до закладів вищої освіти триватиме з 12 по 26 липня.

Для осіб, які мають проходити співбесіди, творчі конкурси, складати вступні іспити, прийом закінчується 20 липня 2018 року. Творчі конкурси проводитимуться в декілька сесій – з 14 по 26 липня, вступні іспити - з 21 по 26 липня, співбесіди - з 21 по 23 липня.

«До 1 серпня кожен ЗВО повинен оприлюднити рейтинговий список вступників із зазначенням рекомендованих до зарахування на місця державного замовлення. До 7 серпня відбудеться зарахування на місця державного бюджету. Для тих, хто має бажання навчатися за контрактом, - у них є час до 30 вересня зарахуватися до того чи іншого закладу вищої освіти», - сказав Анатолій Бабічев.

Він також акцентував увагу на особливостях цьогорічної вступної кампанії. Зокрема, цього року зараховуватимуться сертифікати ЗНО 2016, 2017, 2018 років (з іноземних мов – тільки 2018-го).

Регіональний, сільський та галузевий коефіцієнти змінено за результатами вступної кампанії 2017 року. Конкурсний бал розраховуватиметься традиційно, за формулою. Механізм коефіцієнтів працює таким чином, що він помножується на загальний результат вступника.

Регіональний коефіцієнт для вишів Києва становитиме 1 (тобто, в разі вступу в заклади столиці абітурієнт не отримуватиме жодних додаткових балів), для Харківської області коефіцієнт становитиме 1,02.

Сільський коефіцієнт (для вступників, які зареєстровані в селах не менш двох років до дня завершення подавання заяв про вступ, та які в рік вступу здобули повну загальну середню освіту в школах, що знаходяться на території сіл) збільшено для вступників на аграрні спеціальності – для них він становитиме 1,05, на інші спеціальності він дорівнюватиме 1,02.

Зменшено кількість заяв, які вступник може подавати для участі в конкурсі за бюджетне місце, – з 9 заяв на 4 спеціальності - у 2017-му році, до 7 заяв на 4 спеціальності - у 2018 році. Це зроблено для того, щоб вступники свідоміше ставилися до свого вибору. Досвід 2017-го року показує, що вступники часто відмовляються від бюджетного місця, яке отримали за 9 пріоритетом, і обирають контракт.

Встановлено мінімальну кількість балів – 150 – з другого та третього конкурсних предметів для вступу на 3 медичні спеціальності: «стоматологія»,  «медицина», «педіатрія».

Замість творчих конкурсів на деякі педагогічні спеціальності, журналістику та окремі спеціалізації дизайну запроваджено творчі заліки. Тобто, людина отримує «зараховано» або «не зараховано», а далі конкурс відбувається серед допущених осіб, але за результатами виключно зовнішнього незалежного оцінювання.

«Облдержадміністрація тримає на контролі проведення вступної кампанії. Є телефон «гарячої лінії», який працює у Департаменті науки та освіти ХОДА, - 705-03-04. Будь-який абітурієнт або його батьки можуть звернутися, щоб отримати певні роз’яснення щодо тієї чи іншої процедури вступної кампанії. Тому що в кожному закладі вищої освіти є певні відмінності в залежності від його спрямування. На всі питання ми готові дати відповіді», - сказав Анатолій Бабічев.