Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

До Харкова прибуде кубок Ліги чемпіонів УЄФА

До Харкова прибуде кубок Ліги чемпіонів УЄФА

Побачити трофей і сфотографуватися з ним харків'яни і гості регіону зможуть 26 квітня на площі Конституції.

Спочатку кубок виставлять на західній трибуні стадіону «Металіст», де помилуватися футбольним трофеєм зможуть вихованці дитячих спортивних шкіл. Цей захід розпочнеться об 11:30.

«Основна церемонія буде проходити на площі Конституції о 14:00. Ми створимо всі умови для того, щоб всі охочі змогли побачити цей кубок, сфотографуватися з ним. Адже така подія в Харкові - не кожен день», - сказав начальник Управління у справах молоді та спорту ХОДА Віталій Кириленко.

Він зазначив, що кубок «відвідає» тільки шість міст. Тур Україною почався 21 квітня з Києва. Після Харкова він відправиться до Львова і Одеси.

«З огляду на те, що Харків стає спортивною столицею України, Федерація футболу прийняла рішення про те, щоб Харків прийняв цей кубок. Я вважаю, що це визнання спортивних і футбольних заслуг Слобожанщини. У нашому регіоні кубок виставляється вперше», - зазначив Віталій Кириленко.

Також до Харкова приїде і кубок Ліги чемпіонів УЄФА серед жінок.

На заходах будуть присутні відомі футболісти: Володимир Лінке, Олександр Горяїнов і Олександр Іванов.

Довідка. Кубок Ліги чемпіонів УЄФА - трофей, який щорічно вручається УЄФА футбольному клубу, що здобув перемогу в турнірі Ліги чемпіонів УЄФА. На даний момент трофеєм володіє чинний переможець Ліги чемпіонів - «Реал Мадрид».

Нинішній кубок є вже шостим за рахунком. Згідно з правилом, введеним у сезоні 1968-1969 рр., клуб, який виграв трофей у цілому три або п'ять разів поспіль, міг залишити його у себе, в довічне користування. Власні кубки мають «Реал Мадрид», «Аякс», «Баварія», «Мілан», «Ліверпуль». Однак у 2009 році це правило зазнало змін. Трофей зберігається в УЄФА вічно, кожному переможцю вручається повнорозмірна копія кубка, трофей переможців Ліги чемпіонів, з вигравіруваною назвою команди, що перемогла на ньому.

За новими правилами, клуб, який став переможцем сезону три рази поспіль або отримав у цілому п'ять перемог, отримує право на носіння особливої ​​нашивки на формі. При цьому оригінальний трофей клубу не залишається. Клуб, який виграв турнір, залишає кубок у себе тільки на десять місяців: він зобов'язаний повернути кубок назад УЄФА за два місяці до наступного фіналу. УЄФА передає почесний трофей на зберігання місту, що приймає черговий фінал.

Фінал Ліги чемпіонів УЄФА - 2018 - фінальний матч Ліги чемпіонів УЄФА 2017-2018 років, 63 сезону найпрестижнішого клубного футбольного турніру під егідою УЄФА і 26-го сезону після перейменування Кубка європейських чемпіонів у Лігу чемпіонів. Матч пройде 26 травня 2018 року в Києві, вперше в історії України, на стадіоні НСК «Олімпійський».

З появою в сезоні 2009-2010 рр. Ліги чемпіонів УЄФА серед жінок, яка прийшла на зміну Кубку УЄФА з жіночого футболу, був виготовлений і новий трофей. Фінальний матч турніру відбудеться 24 травня 2018 року на стадіоні «Динамо» в Києві.