Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В області підписано понад 110 тисяч декларацій між пацієнтами та лікарями

В області підписано понад 110 тисяч декларацій між пацієнтами та лікарями

Про хід реалізації медичної реформи на Харківщині розповів під час брифінгу 19 квітня заступник голови ХОДА Михайло Черняк.

Він повідомив, що за кількістю підписаних на даний момент декларацій наш регіон є лідером у національному рейтингу.

«Питання в процесі виникають - і у пацієнтів, і в лікарів. Ми проводимо постійні наради. В обласній адміністрації було створено «гарячу лінію», на яку надходить до 90 дзвінків на день - у тому числі від лікарів», - зазначив Михайло Черняк.

Загалом процес підписання декларацій проходить без суттєвих проблем. Але в області зафіксовані поодинокі порушення з боку лікарів, які відмовляли пацієнтам через прописку.

«Ці випадки не системні, більшою мірою пов’язані з тим, що не всі розуміють, як це має бути. Ми реагуємо на такі випадки. Треба пам’ятати, що найголовніший принцип медичної реформи - екстериторіальність. Кожен може обрати лікаря у будь-якому закладі, без прив’язки до прописки», - підкреслив заступник голови ХОДА.

Також він зазначив, що в області активно йде процес перетворення медичних закладів на некомерційні комунальні підприємства.

«18 квітня Харківська міська рада прийняла рішення про перетворення комунальних медичних закладів на комунальні некомерційні підприємства, що дає їм змогу скласти угоди з Національною агенцією здоров’я та отримувати кошти за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». У районах області на сьогодні майже всі заклади первинного рівня знаходяться на етапі завершення процесу перетворення у некомерційні підприємства», - розповів Михайло Черняк.