Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області шукають кандидатів у патронатні вихователі та їх помічників

У Харківській області шукають кандидатів у патронатні вихователі та їх помічників

Про впровадження нової соціальної послуги - патронату над дитиною - розповіли в Харківському обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Як зазначила директор центру Олена Хватинець, послуга патронату над дитиною передбачає допомогу дітям, які через складні життєві обставини тимчасово не можуть проживати разом з батьками/законними представниками, надання їм та їх сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю.

«Завдяки впровадженню нової соціальної послуги, виховання дитини відбувається у сімейному оточенні, що відповідає її найкращим інтересам», - сказала Олена Хватинець.

Спеціалістами місцевих центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводиться пошук кандидатів у патронатні вихователі та їх помічників. Вони мають пройти обов’язкове навчання за Програмою підготовки патронатних вихователів. Навчання відбувається на базі Харківського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

У 2017 р. пройшли навчання 6 сімей (6 кандидатів та 6 їх помічників).

«У 2018 році ці сім’ї вже надали тимчасовий притулок, опіку, підтримку та реабілітацію 15 дітям. Соціальний супровід сім’ї дитини з метою подолання складних життєвих обставин, що призвели до її влаштування в сім’ю патронатного вихователя, здійснює місцевий ЦСССДМ, і позитивним є той факт, що на сьогодні вже 3 дитини повернулися до своїх біологічних родин», - зауважила Олена Хватинець.

Інноваційною також є соціальна послуга наставництва над дитиною. Це добровільна безоплатна діяльність наставника з надання дитині, яка проживає у державному закладі для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, іншому закладі для дітей, індивідуальної підтримки та допомоги, насамперед, - у підготовці до самостійного життя.

Наставництво здійснюється за відповідним договором, що укладається між центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за місцем проживання дитини, наставником та адміністрацією закладу, в якому проживає дитина, в інтересах якої укладається такий договір у письмовій формі. Для укладання договору потрібна згода дитини, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити, а також письмова згода батьків, інших законних представників.

У 2018 році сформовано команду тренерів Харківського ОЦСССДМ, які пройшли відповідне навчання з підготовки наставників для вищеозначеної категорії дітей. Особа, яка виявила бажання стати наставником, до укладання договору проходить Програму підготовки наставників для дітей, які проживають у закладі для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, іншому закладі для дітей, з питань соціальної адаптації дітей та їх підготовки до самостійного життя. На сьогодні вже є люди, які пройшли підготовку та можуть надавати цю соціальну послугу.