Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОДА обговорили план заходів з нагоди 32-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС

У ХОДА обговорили план заходів з нагоди 32-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС

Під керівництвом Михайла Черняка відбулося засідання робочої групи з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

На початку зустрічі заступник голови ХОДА відзначив, що цього місяця в Україні згадують Чорнобильську трагедію. Тому напередодні за дорученням голови ХОДА Юлії Світличної разом із громадськими активістами було розроблено сценарій заходів.

Так, 24 квітня з 12:00 до 14:00 в Обласному організаційно-методичному театрально-концертному центрі (мала зала ХНАТОБу) відбудеться урочистий концерт, присвячений роковинам Чорнобильської катастрофи. 26 квітня орієнтовно о 10:00 - церемонія покладання квітів у Молодіжному парку.

Проект обласного плану містить низку заходів з охорони здоров’я, соціального захисту, просвітницькі заходи, що відбудуться в усіх районах області.

Також, як відзначив директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага, 19 травня особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та члени їх сімей зможуть відвідати зону відчуження та зону безумовного (обовיязкового) відселення.

«У ході поїздки буде відвідано Свято-Іллінський храм, Меморіальний комплекс «Зірка Полин» у місті Чорнобиль, місто Прип’ять та ін. У зазначеному заході матимуть змогу взяти участь 48 осіб», - відзначив Юрій Шпарага.

Під час засідання робочої групи також обговорили питання законодавчого характеру та пенсійного й соціального забезпечення ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Зокрема, фахівці Департаменту соціального захисту населення ХОДА повідомили, що видатки з обласного бюджету, які передбачені на соціальний захист постраждалих громадян, зростають щороку. Так, протягом останніх 5 років вони збільшилися майже у 8 разів.

«Щороку департамент збирає відомості щодо потреби в коштах, котрі необхідні для забезпечення права постраждалих громадян на отримання пільг та компенсацій, задоволення яких здійснюється як коштом державного, так і місцевого бюджетів, також на розгляді знаходиться питання виділення додаткових коштів на санаторно-курортне лікування», - повідомили в Департаменті соціального захисту населення ХОДА.

Для вирішення законодавчих питань Михайло Черняк запропонував у рамках робочої групи сформувати та спрямувати відповідні листи до Міністерства соціальної політики України та Кабінету міністрів України.