Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОДА обговорили шляхи реалізації державної програми підтримки фермерства

У ХОДА обговорили шляхи реалізації державної програми підтримки фермерства

Про реалізацію програми в умовах децентралізації говорили під час семінару 26 лютого.

Зустріч пройшла за участю заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Віктора Шеремета, директора Департаменту агропромислового розвитку ХОДА, голів ОТГ Харківщини та керівників фермерських господарств.

Так, Віктор Шеремета відзначив, що наразі дуже важливим питанням є донесення до сільгоспвиробників змісту урядової програми.

«На підтримку малих фермерських господарств і створених ними кооперативів Державним бюджетом України на 2018 рік передбачено 1 млрд грн у рамках бюджетної програми «Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств», що в 40 разів більше, ніж у середньому за 2010-2017 роки. Половина цієї суми йде на здешевлення кредитів», - відзначив заступник міністра.

Зокрема, було наголошено, що державна підтримка включає виплати дотацій для зниження вартості агротехніки та кредитів, компенсації вартості закупівлі насіння українського виробництва та інші напрямки.

«Звертаю вашу увагу, що насіння українського виробництва буде здешевлене до 40% його вартості. Що стосується часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання - буде компенсуватися 40% її вартості, - відзначив Віктор Шеремета. - Кредити для фермерів після компенсації за рахунок держави будуть складати під 1% річних, що нижче європейського рівня».

Як зазначив директор Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Олександр Нездюр, в області нараховується 1259 фермерських господарств, які мають у своєму розпорядженні 271,3 тис. гектарів сільськогосподарських земель. При цьому питома вага валової продукції сільського господарства, виробленої фермерами, залишається незначною. За минулий рік вона склала 8,5%.

«На моє переконання, за розвитком фермерського та кооперативного руху майбутнє. Про це свідчить досвід країн ЄС. Сподіваюсь також на допомогу новостворених ОТГ, які безперечно зацікавлені в розвитку сільських територій. Як результат - очікуємо збільшення долі фермерських господарств у виробництві валової продукції сільського господарства до 12%, зростання кількості робочих місць, технічне переоснащення фермерів, збільшення на 10% площ під органічними культурами», - сказав Олександр Нездюр.

Про можливості, які дає сільгоспвиробникам децентралізація, говорила директор Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування Діана Баринова.

«Ми бачимо велику роль малого фермерства на територіях ОТГ, як рушійної сили для процесу об’єднання й для розвитку сільських територій. Якщо ми сьогодні зможемо поєднати можливості місцевої влади і місцевого бізнесу – це буде гарний симбіоз, який дасть хороші результати. Люди будуть платити податки і бачити куди вони їх реалізують, а це покращення власної інфраструктури, якою вони користуються на місцях», - підкреслила Діана Баринова.