Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Представникам об’єднаних громад розказали, як створити ефективний ЦНАП

Представникам об’єднаних громад розказали, як створити ефективний ЦНАП

Семінар, присвячений цьому питанню, пройшов у Харківському центрі розвитку місцевого самоврядування 18 січня.

Учасники семінару обговорили перспективи реформування системи надання адміністративних послуг у контексті децентралізації, взаємодію органів державної виконавчої влади та об’єднаних територіальних громад у питаннях надання адміністративних послуг населенню, практичні аспекти запуску ЦНАПів у об’єднаних територіальних громадах тощо.

З представниками громад Харківщини спілкувалися фахівці Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону ХОДА, ГУ Державної міграційної служби України в Харківській області, ГУ Держгеокадастру в Харківській області та Головного територіального управління юстиції, представники Харківського відділення Всеукраїнської асоціації центрів надання адміністративних послуг, експерти Харківського центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Практичні аспекти учасники семінару розглянули на прикладі центру надання адміністративних послуг Нововодолазької ОТГ.

«У першу чергу необхідно передбачити надання найпопулярніших серед мешканців послуг. Таких, як реєстрація місця проживання, реєстрація майна і бізнесу тощо. У Новій Водолазі цей аспект врахували і вже працюють над підключенням обладнання для надання послуг з видачі громадянам паспортів у вигляді ID-карток», - акцентував радник з муніципальних послуг Харківського центру розвитку місцевого самоврядування Юрій Кушнір.

Директор Харківського центру розвитку місцевого самоврядування Діана Баринова зазначила, що на сьогодні не стоїть питання - створювати ЦНАП у громаді чи ні.

«Стоїть питання - як пройти шлях його організації максимально плідно та ефективно, щоб створити в громадах дійсно зручні та доступні умови для отримання адміністративних послуг»,-  сказала Діана Баринова.  

Як відзначили учасники семінару, саме такий формат проведення заходів, який містить як теоретичну, так і практичну складову, є найбільш ефективним.