Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОДА обговорили план заходів щодо боротьби з АЧС у 2018 році

У ХОДА обговорили план заходів щодо боротьби з АЧС у 2018 році

15 січня під головуванням першого заступника керівника області Марка Беккера відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при ХОДА.

Під час зустрічі члени комісії при облдержадміністрації та РДА, керівники структурних підрозділів ХОДА та представники ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області розглянули питання щодо заходів з недопущення розповсюдження збудника АЧС у регіоні.  

Марк Беккер визначив проблемні питання щодо спалаху АЧС на території області.

«Головні проблеми - це відсутність системної роботи, відсутність контролю за виконанням нормативних документів з боку районних протиепізоотичних комісій щодо профілактики та боротьби з вірусом АЧС на заражених територіях, а також невиконання спецрежиму сільгосппідприємствами, які мають поголів’я свиней, - підкреслив Марк Беккер. - Вимагаю від районних представників надзвичайних протиепізоотичних комісій внести суттєві зміни до планів заходів з недопущення розповсюдження збудника і, головне - виконати їх».

Перший заступник голови ХОДА акцентував увагу на необхідності виконання «закритого» спеціального режиму на неблагополучних територіях. Під час засідання були обговорені конкретні дії щодо проведення обліку домашніх тварин та депопуляції дикого кабана в районах, заражених АЧС.

«Останні випадки зараження були зафіксовані винятково серед диких кабанів у природному осередку. Єдиним дієвим методом боротьби із збудником вірусу є депопуляція диких кабанів, і цього вимагають від нас рішення профільних міжнародних організацій», - підкреслив Марк Беккер.

Начальник ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області Олександр Тертишник також наголосив, що основними причинами виникнення та розповсюдження вірусу АЧС було безконтрольне переміщення свиней з неблагополучних територій України в 2016 році, а також порушення ветеринарно-санітарних правил утримання тварин у малих фермерських господарствах.

«З метою проведення контролю за епізоотичним станом АЧС серед диких кабанів у сезоні полювання 2017-2018 років на території мисливських угідь області проведено відстріл 85 голів диких кабанів, при цьому в 11 випадках виявлено збудник АЧС», - розповів Олександр Тертишник.

Всього, за даними ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області, за 2016-2017 роки через АЧС було знищено понад тисячі голів свиней, прямі збитки склали майже 3 млн грн.