Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Президенти України та Польщі поклали квіти до Меморіалу жертвам тоталітарного режиму

Президенти України та Польщі поклали квіти до Меморіалу жертвам тоталітарного режиму

Разом із Петром Порошенком та Анджеєм Дудою в церемонії взяла участь голова ХОДА Юлія Світлична.

Покладання квітів до меморіалу, який створено на місці масових розстрілів українців та польських офіцерів у 1938 – 1940-х роках, стало першим пунктом у програмі візиту на Харківщину президентів України та Республіки Польща.

13 грудня в нашій області Петро Порошенко та Анджей Дуда проведуть двосторонні переговори. Їх основною темою стануть стратегічні питання двостороннього політичного співробітництва, а також посилення взаємодії у сфері безпеки та оборони, в тому числі у контексті протидії російській агресії.

Довідка. Меморіал жертвам тоталітарного режиму в П’ятихатках було відкрито за ініціативи президентів України та Польщі в 2000-му році. На стелах меморіалу викарбувані імена розстріляних НКВС у часи Великого терору українців та польських офіцерів, котрі були поховані тут у братніх могилах. Меморіал жертвам тоталітаризму знаходиться на місці наймасштабніших розстрілів 1940-го року, що забрали життя понад 4000 людей. 

На території Меморіалу жертвам тоталітарного режиму розташовано 75 братських могил з чавунними католицькими та православними хрестами, «чорна дорога» (могили і шлях, викладений базальтовим каменем), український і польський вівтарі, а також головна алея з епітафійними табличками з обох боків, що пов’язує ці дві частини, з вмурованими на цоколях хрестами ордену Virtuti Militari та орденом Вересневої кампанії.

Тут поховані рештки польських офіцерів з табору військовополонених у Старобільську, утвореного 1 квітня 1940 року (згідно з наказом НКВС СРСР від 22.03.1940 № 00350 «Про розвантаження тюрем НКВС УРСР і БРСР», полонених польських офіцерів зі Старобільського табору направили в розпорядження УНКВД СРСР по Харківській області).

27 вересня 1998 року в присутності президентів України та Польщі відбулося вмурування установчих актів і наріжного каменю під будівництво меморіалу. Цей камінь був освячений Святим отцем Іоанном Павлом ІІ. 

Більше фото