Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

ЗСУ стали на шляху російських військ, захистили Україну і східний кордон європейського континенту. Президент

ЗСУ стали на шляху російських військ, захистили Україну і східний кордон європейського континенту. Президент

Верховний Головнокомандувач Збройних сил назвав українське воїнство гордістю і славою України.

«Наші Збройні сили – воїни миру, які встали на шляху російських військ, захистили Україну і східний кордон усього європейського континенту. Наші Збройні сили – воїни честі, для яких обов'язок та присяга – понад усе. Наші Збройні сили – воїни мужності, безстрашні професіонали військової справи», - сказав Петро Порошенко під час виступу на урочистих заходах з нагоди Дня Збройних сил України у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки на Львівщині.

Президент відзначив, що 37 з 46 фронтових Героїв України – зі складу Збройних сил. У цілому за проявлені мужність та героїзм 14173 військовослужбовці Збройних сил України відзначені державними нагородами. З них 2 320 – посмертно.

Присутні вшанували пам'ять загиблих українських героїв хвилиною мовчання.

Президент підкреслив, що «відроджені Збройні сили України день за днем нарощують свій бойовий потенціал і свої бойові спроможності». При цьому він повідомив, що протягом двох останніх років армію поповнили понад сто тисяч контрактників: близько 70 тисяч - минулого року, понад 31 тисяча – в цьому році.

«Ми відмовилися від часткової мобілізації. І, до речі, хотів б зайвий раз нагадати, що така зміна не стала би реальністю без Мінських угод», - підкреслив Петро Порошенко.

Президент наголосив, що на сьогодні створено оперативний резерв військовозобов’язаних чисельністю понад 135 тисяч воїнів з бойовим досвідом, «які пройшли фронт і готові, коли що, туди повернутися».

«Ми якісно покращили забезпечення Збройних сил України новітніми та модернізованими зразками озброєння та військової техніки.  Завтра, я сподіваюсь, Верховна Рада буде голосувати бюджет на 2018 рік, і на армію в цьому бюджеті передбачено 86 мільярдів гривень. Чи могли коли-небудь про це мріяти українські воїни?», - сказав Верховний Головнокомандувач. Він підкреслив, що ця цифра на 25% більше, ніж поточного 2017 року, з яких п'яту частину бюджету буде використано на озброєння та військову техніку, і це на 34% більше, ніж цьогоріч.

Глава держави підкреслив, що у стислі терміни ми створили нові бойові бригади, організували надійну систему забезпечення військ, розпочали будівництво та реконструкцію військових об’єктів, і «надзвичайно покращили соціальний захист військовослужбовців».

Президент також підкреслив: «Збройні сили України в боях з російським агресором набули безцінного бойового досвіду». Він висловив слова подяки і підтримки нашим військовослужбовцям, які стримують ворога, витримуючи безпрецедентне навантаження від дій агресора, який застосовує найсучасніше важке озброєння: сучасні танки, важку артилерію, засоби протиповітряної оборони, розвідки та радіоелектронної боротьби.