Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Середня зарплата в Україні має зрости до 10 тис. грн. Кабмін

Середня зарплата в Україні має зрости до 10 тис. грн. Кабмін

В уряді впевнені: достойний рівень оплати праці дозволить повернути кваліфіковані кадри в країну.

«Саме тому ми передбачаємо не тільки зростання мінімальної зарплати в 2018 році, а й середньої зарплати. Сьогодні цей показник становить 7400 грн в середньому.  Це зарплати, з яких платять податки. Завдання на наступний рік  - не менше 10 тис. грн», - підкреслив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

За словами прем’єра, прогнозний показник зростання економіки в наступному році становить 3%. «Це – на 400 млрд грн більше вироблених товарів та послуг, а отже – нові робочі місця і зарплати. Водночас, ухвалення ефективних управлінських рішень дозволить ще збільшити цей показник» - сказав він.

На думку Володимира Гройсмана, підняття мінімальної заробітної плати не спричинить проблем для українського бізнесу.

«З початку поточного року рівень мінімальної зарплати встановлено на рівні 3200 грн. Водночас, 10 місяців поспіль рівень середньої зарплати стабільно перевищує мінімальну вдвічі. При цьому зростання проти показників минулого року, за даними Державної служби статистики України, становить 35-37%. Тобто зростання зарплат дало пожвавлення українській економіці», - пояснює прем’єр-міністр.

Крім того, уряд проводить консультації з бізнесом щодо перспектив підвищення мінімальної зарплати.

«У бюджеті на наступний рік закладено мінімальну зарплату в 3753 грн. Ця цифра погоджена з бізнесом і не стане глобальною проблемою для малих підприємств. Водночас, уряд готовий розглянути можливість підвищення мінімальної зарплати за результатами економічного розвитку країни у першому кварталі наступного року (відповідне рішення прописане в проекті бюджету)», - зазначає урядовець.

Як відзначає Володимир Гройсман, урядові ініціативи сприятимуть подальшому зростанню економіки і полегшенню ведення бізнесу.

Прем’єр-міністр заявив, що розраховує на 3% економічного зростання у 2018 і переконаний, що ця цифра може сягнути 5-7%. «Це стане можливим завдяки поліпшенню інвестиційного клімату та сприянню веденню бізнесу в Україні.  Верховна Рада України вже ухвалила урядовий законопроект, який припиняє ганебну практику тиску силовиків на бізнес. Віднині про так звані «маски-шоу» можна забути», - говорить він.

За словами Володимира Гройсмана, також уряд запропонує на розгляд Верховної Ради законопроект, який сприятиме покращенню інвестиційного клімату. Йдеться про відтермінування на 90 днів сплати ПДВ від ввезення технологічного обладнання для створення нових робочих місць в Україні. «У наступному році ми зробимо ще один крок по технологічному переозброєнню національної економіки і виробництва. Ми забезпечимо розстрочку податків на ввезення обладнання, яке буде використовуватись для промисловості в Україні. Нам потрібно відкривати можливості колективного залучення інвестицій у державний сектор економіки», - заявив прем’єр-міністр.

Володимир Гройсман також зазначив, що на сьогодні в Україні налічується понад 3,5 тисячі державних підприємств, 90% з яких не несуть ніякого стратегічного навантаження,  є джерелом корупції , неефективності та приносять збитки. «Інвестиції, нормальний бізнес-клімат, спрямування акцентованих рішень на підтримку інфраструктури, яку ми маємо оновлювати, - це все закладено в бюджеті», - заявив очільник уряду.