Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині планують створити навчально-практичний центр для реабілітологів, що працюють з воїнами АТО

На Харківщині планують створити навчально-практичний центр для реабілітологів, що працюють з воїнами АТО

Про це повідомила голова ХОДА Юлія Світлична за підсумками зустрічі з делегацією експертів ізраїльського Медичного центру ім. Хаіма Шиби (Тель Ха-Шомер), яка відвідала 28 листопада Харківський НДІ протезування.

Метою візиту делегації ізраїльських реабілітологів до Харкова є обмін досвідом з українськими колегами – в першу чергу, щодо реабілітації військових.

Юлія Світлична відзначила, що центр «Шиба» є одним з найбільших медичних закладів Ізраїлю, який спеціалізується на реабілітації військових.

«Сьогоднішня зустріч - це результат домовленостей між ХОДА та посольством Ізраїлю. Ми вдячні за ту допомогу, яку надають Харківщині міжнародні партнери. Харківські лікарі, які рятують наших воїнів, стикаються з великою кількістю нестандартних ситуацій. І нам не завжди вистачає практики та засобів, які потрібні негайно. До вирішення цих питань ми залучаємо міжнародні представництва. Інститут протезування вже має позитивні результати співпраці з японськими колегами, з НАТО. Ізраїльська медицина - одна з найбільш розвинених у світі. І я впевнена, що досвід ізраїльських колег буде корисним нашим фахівцям, які теж мають унікальні знання та досвід».

За словами Юлії Світличної, нинішня зустріч - тільки початок українсько-ізраїльської співпраці. У планах - створення постійно діючого навчально-практичного центру.

«Зараз ми в діалозі щодо цього питання. Будемо робити все, щоб якнайшвидше організувати процес, - підкреслила керівник області. - У центрі будуть готувати фахівців та лікувати хворих, контролювати особливо важкі випадки реабілітації воїнів АТО. Ми маємо робити все, щоб повертати наших хлопців до нормального життя. Ця програма розрахована, в першу чергу, на військових, але напрацьовані методики зможуть застосовуватися і до інших пацієнтів».

Після візиту на Харківщину делегація центру «Шиба» зустрінеться з колегами у Дніпрі, Полтаві, Києві та Переяслав-Хмельницькому.

«Ми розпочинаємо візит в Україну саме з Харківської області тому, що вже маємо певні спільні напрацювання з інститутом протезування, а також тісно співпрацюємо з керівництвом області. Ми вдячні Юлії Світличній за підтримку наших проектів», - зауважила Перший секретар Посольства Ізраїлю в Україні Реут Шапір Бен-Нафталі.

Вона розповіла, що з 2014 року в Україні діє програма МАШАВ (Агенції з розвитку міжнародного співробітництва при Міністерстві закордонних справ Ізраїлю), мета якої - ділитися досвідом у тих галузях, у котрих Ізраїлю вдалося досягти істотних успіхів, включаючи медицину та фізичну реабілітацію. Зокрема, у рамках програми проводяться курси для лікарів. У 2017 році їх пройшли близько 100 чоловік.

Більше фото