Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ми щодня робимо все, щоб гарантувати безпеку в області та рухатися вперед. Юлія Світлична

Ми щодня робимо все, щоб гарантувати безпеку в області та рухатися вперед. Юлія Світлична

Голова ХОДА разом із представником Президента у Верховній Раді Іриною Луценко та головою Постійної делегації України у Парламентській асамблеї НАТО Іриною Фріз взяла участь у семінарі «Україна - НАТО: формула безпеки», який 24 листопада проходить на Харківщині.

Звертаючись до учасників заходу, Юлія Світлична підкреслила, що тема безпеки є особливо важливою та актуальною для нашого регіону, який має 300 км кордону з Російською Федерацією, а від центральної площі Харкова до країни-агресора - лише 48 км.

«Ми знаємо, як жити між миром й війною. Харківщина обрала мир, і ми щодня робимо все, щоб гарантувати безпеку в регіоні і рухатися вперед, - сказала керівник області. - Сьогодні наша країна обирає шлях євроінтеграції. І у питаннях безпеки ми маємо користуватися всіма можливостями, щоб бути сильнішими».

Голова ХОДА наголосила: сьогодні важливо донести до громадян України правдиву інформацію про НАТО, розвінчати міфи, створені Радянським Союзом та підтримувані Росією.

У своєму виступі Ірина Луценко підкреслила, що НАТО - це не агресивний, а оборонний союз, завдання якого - захищати, а не нападати.

«На жаль, у сьогоднішньому світі існує багато загроз. Ми бачимо це в Сирії, Північній Кореї. Україна також зіткнулася з військовою агресією. Ми шукаємо союз, який убезпечить нас. Це - НАТО. Наша мета - захистити своє бажання жити краще, - сказала Ірина Луценко. - Сьогодні ми в односторонньому порядку переводимо армію на стандарти НАТО - і вже приблизно на 60% відповідаємо цим стандартам».

Ірина Луценко також зауважила, що для членства у військовому союзі Україні необхідно підняти на високий рівень економіку в цілому. Для  цього в країні впроваджуються системні реформи - децентралізації, медичної галузі, судової системи тощо.

«Ми маємо достойно представляти себе в цьому союзі», - підкреслила народний депутат.

Перед початком дискусії учасники семінару вшанували пам’ять захисників України, які загинули під час боїв у зоні АТО в ніч на 24 листопада, та ветерана кримськотатарського руху, 83-річної Веджіє Кашки, яка 23 листопада загинула в Криму від рук окупантів.

Ці втрати стосуються кожного українця, наголосила голова Постійної делегації України у Парламентській асамблеї НАТО.

«Тому ми маємо зробити все, щоб захистити нашу державу, наше сьогодення та майбутнє від агресора, який увірвався на нашу землю та нав’язав нам війну у всіх її формах. Зараз, спираючись на наш досвід, уже країни НАТО мають можливість вивчати механізми, які використовує РФ для досягнення своїх імперських амбіцій в демократичних країнах», - сказала Ірина Фріз.

У ході дискусії учасники заходу мають змогу отримати відповіді на питання: чи існують війська та бази НАТО, які юридичні підстави для введення військового контингенту НАТО та чи впливає членство в альянсі на економічний розвиток країн.

Про аналіз стану безпеки в Чорноморському регіоні на основі журналістських розслідувань та про взаємодію НАТО з ЄС як перспективний напрям забезпечення суверенітету України учасникам семінару розповість журналіст-розслідувач, завідувачка кафедри управління соціальними комунікаціями Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця Катерина Яресько.

Завідувачка відділу системного аналізу проблем воєнної безпеки Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України в м. Дніпрі Тетяна Брежнєва розкаже слухачам про перспективи євроатлантичної інтеграції України в контексті трансформації НАТО.

Координатор проекту NATO Professional Development Program Ярослав Левченко виступить з докладом, який розвінчує міфи про НАТО.

Більше фото