Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Глава АПУ обговорив з делегацією Конгресу місцевих і регіональних влад РЄ хід реформи децентралізації в Україні

Глава АПУ обговорив з делегацією Конгресу місцевих і регіональних влад РЄ хід реформи децентралізації в Україні

До складу делегації входить Віце-президент Палати регіонів Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, голова ХОДА Юлія Світлична.

Під час зустрічі Глави Адміністрації Президента України Ігоря Райніна з делегацією Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи сторони обговорили хід імплементації реформи децентралізації в Україні.

Глава президентської адміністрації повідомив: «Починаючи з 2014 року, Президентом України та урядом багато робиться для розвитку місцевого самоврядування. Саме з того часу була запущена реформа децентралізації, яка посилила органи місцевого самоврядування в регіонах як фінансово, так і організаційно».

Сторони детально зупинилися на виконанні Україною Дорожньої карти реформи місцевого самоврядування, яку було підписано у 2015 році, акцентувавши увагу на досягненнях та викликах реформи децентралізації та її позитивних наслідках для регіонів нашої країни. При цьому Глава АПУ наголосив, що наша країна повністю «слідує цій карті» та запроваджує законодавчі зміни у відповідності до неї. Він також додав, що завдяки децентралізації вже «в рази збільшилися бюджети розвитку регіонів, а більшість функцій від центральної влади передано на місця». При цьому він детально представив кількісні та якісні показники імплементації реформи децентралізації: зміни в законодавчому регулюванні, бюджетний процес на національному і регіональних рівнях та радикальні зміни в сфері надання адміністративних послуг.

Президент Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Гудрун Мюслер-Торнстром зазначила, що однією з цілей сьогоднішнього візиту представників Конгресу є «зрозуміти, які зміни відбулися в Україні після підписання Дорожньої карти реформи місцевого самоврядування» та відзначила налаштованість української влади на впровадження реформ в Україні.

Говорячи про цілі та прогнозовані результати візиту делегації в Україну, Юлія Світлична зазначила, що «позитивний звіт Моніторингового комітету та делегації високого рівня мають велике значення для сприйняття України іншими європейськими інституціями, вони дадуть «зелене світло» подальшій інтеграції України в ЄС».

У перший день візиту в Київ керівництво Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи провело низку зустрічей в Кабінеті міністрів, Верховній Раді та Адміністрації Президента України. 22 листопада делегація візьме участь у засіданні круглого столу «Зміцнення місцевої та регіональної демократії в Україні».

Нагадаємо, голову ХОДА Юлію Світличну в жовтні 2016 року було обрано Віце-президентом Палати регіонів Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, вона входить до складу Бюро Конгресу і є членом Моніторингового комітету.