Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Інклюзивна освіта дозволить дітям з особливими потребами відчувати себе рівними в українському суспільстві. Марина Порошенко

Інклюзивна освіта дозволить дітям з особливими потребами відчувати себе рівними в українському суспільстві. Марина Порошенко

Разом із головою ХОДА Юлією Світличною Перша леді України взяла участь у відкритті Національного форуму «Вчимося жити разом», який 16 листопада проходить на Харківщині.

Перший національний форум «Вчимося жити разом» присвячений мультидисциплінарному підходу в роботі з дітьми з особливими освітніми потребами. Захід організовано за спільної ініціативи Марини Порошенко, Благодійного фонду Петра Порошенка, ХОДА, громадських організацій та Посольства Німеччини в Україні.

Захід відкрився фільмом про особливих дітей. Учасники форуму почули розповіді мам дітей з аутизмом, синдромом Дауна, затримкою розвитку. Вони розповіли про те, як їх переконували, що їхні діти - це тягар, і вони приречені на спецзаклади освіти. Але батьки, які не здаються та відстоюють право своїх дітей розвиватися серед однолітків, дають їм шанс на повноцінне життя.

Звертаючись до присутніх, Марина Порошенко зауважила, що сьогодні понад 50 тисяч дітей з особливими освітніми потребами знаходяться поза межами якісної освіти й соціалізації.

«Інклюзивна освіта дозволить дітям з особливими освітніми потребами відчувати себе рівними в українському суспільстві. Це право таких дітей на самостійне життя. Це можливість їхнього подальшого працевлаштування. Це їх шанс мати друзів і товаришів. І я вірю, що вже в близькому майбутньому українське суспільство буде таким, де цінують кожного і яке відкрите для всіх», - підкреслила Марина Порошенко.

Перша леді нагадала, що серед людей з особливими потребами - чимало відомих та успішних особистостей, таких як глухий композитор Бетховен або нобелівський лауреат Стівен Хокінг.

За словами Марини Порошенко, наразі міжнародні експерти та українські освітяни відзначають, що за останні роки в питанні розвитку інклюзивного навчання Україна зробила потужний крок уперед.

«Дуже важливо, що на цьому нелегкому шляху змін і перетворень у системі освіти ми відчуваємо активну підтримку Президента України, Кабінету міністрів та українського парламенту», - сказала дружина Глави держави.

У рамках форуму «Вчимося жити разом» пройдуть дискусійні панелі, інтерактивно-консультативна виставка громадських ініціатив та державних проектів, спрямованих на підтримку родин дітей з особливими освітніми потребами, та фінал конкурсу дитячого малюнку «Жити разом — змінювати світ».

Більше фото