Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові проходить семінар для аграріїв на тему земельного законодавства

У Харкові проходить семінар для аграріїв на тему земельного законодавства

Про заходи, що вживаються в області для захисту прав сільгоспвиробників, розповів у ході заходу 10 листопада перший заступник голови ХОДА Марк Беккер.

Семінар «Як захистити інтереси сучасного аграрія. Земля та податки» проводиться юридичною компанією «Таций і партнери» за ініціативи та підтримки Харківської обласної адміністрації.

«Такий семінар проводиться вперше. Його мета - навчити сільгосптоваровиробників правильно працювати в площині земельного законодавства, - розповів Марк Беккер. - Аграрний сектор є провідним для економіки Харківщини. При цьому в області, на жаль, існують незаконні земельні відносини. Глава області Юлія Світлична підписала розпорядження про створення оперативного штабу із запобігання рейдерського захоплення землі та врожаю. Як результат - на сьогодні в області не зафіксовано рейдерських захоплень. Але при цьому залишаються питання, пов'язані з дотриманням земельного законодавства. Причини: від незнання аграріями земельного законодавства до небажання деяких з них переводити свою діяльність у законне поле. Поки ми не усунемо ці причини, в області будуть виникати земельні суперечки».

Марк Беккер привітав учасників заходу від імені голови ХОДА Юлії Світличної та побажав продуктивної роботи в рамках семінару.

«Аграрії Харківської області є лідерами з виробництва валової продукції сільського господарства. Щорічно ми демонструємо зростання виробництва і отримуємо рекордні врожаї. Аграрна галузь відповідає не тільки за продовольчу безпеку регіону, але і за розвиток його економіки. І тільки діючи в рамках закону, ми зможемо якісно підняти економіку Харківської області», - підкреслив перший заступник голови ХОДА.

Серед питань, які розглядають у рамках семінару, - удосконалення земельного законодавства в 2017 році, «підмораторні» землі, особливості складання договорів оренди, аграрні розписки, антирейдерські заходи, децентралізація земельних відносин, судова практика рішень земельних суперечок тощо.

Спікерами семінару є провідні юристи компанії «Таций і партнери», представники ГУ Держгеокадастру в Харківській області, представники Харківського апеляційного господарського та адміністративного судів.

«Сьогодні ми розглядаємо прикладні питання, пов'язані із земельними відносинами. Але при цьому ми повинні думати про перспективу. Законодавче регулювання у цій сфері, на мій погляд, недостатнє, - зазначив старший партнер компанії «Таций і партнери», колишній голова Конституційного суду України Юрій Баулін. - Одна з головних проблем - у тому, що 6,7 млн ​​громадян, які володіють 31 млн га землі, і держава, яка володіє 10 млн га землі, не можуть її продавати. Земля здається в оренду, але при цьому виникає багато спірних ситуацій. Тому завдання земельної реформи, яка має бути, - вирішити ці питання зважено, враховуючи інтереси як і власників землі, і товаровиробників».