Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківському регіоні приділяється особлива увага науці. Президент USERN

У Харківському регіоні приділяється особлива увага науці. Президент USERN

8 листопада в області проходить II Конгрес і фестиваль Міжнародної науково-освітньої дослідницької мережі (USERN). Масштабний захід зібрав провідних вчених світу.

Міжнародний конгрес USERN проходить у рамках Тижня науки, ініційованого головою ХОДА Юлією Світличною та присвяченого Всесвітньому дню науки заради миру та розвитку.

У своїй вітальній промові президент USERN Німа Резаї зазначив, що спікери конгресу - кращі вчені мережі USERN, які представляють 5 сфер науки. Він також подякував голові ХОДА Юлії Світличній за хорошу організацію заходу, акцентувавши увагу на тому, що місцем проведення Харків був обраний невипадково.

«Я дуже сподіваюся, що такого роду конгрес допоможе зрозуміти, що таке «наука без кордонів», - зазначив президент USERN. - У Харкові велика увага приділяється науці. Саме тому це місто було обрано місцем проведення цього конгресу. Харків дуже гостинне місто. Я відчуваю себе тут, як вдома».

Німа Резаї також нагадав, що між Харківським національним медичним університетом, ХНУ ім. В.Н.Каразіна та USERN був підписаний договір про співпрацю.

Юлія Світлична повідомила, що в заходах конгресу беруть участь вчені зі США, Італії, Великобританії, Словенії та інших країн світу. За її словами, подібні заходи - відмінна можливість для вчених, як молодих, так і вже відомих - поспілкуватися й поділитися досвідом.

Також, за інформацією керівника області, під час конгресу визначать його лауреатів - молодих вчених, які подавали свої роботи для участі в заході. П'ять лауреатів отримають премії по 5 тис. дол. Перша десятка вчених отримає тревел-гранти до кращих університетів світу.

«Завоювавши право на проведення міжнародного конгресу USERN, Харківська область ще раз довела, що є центром науки. Для Харкова наука - це бренд. І ми будемо популяризувати її й надалі, - сказала Юлія Світлична. - В Україні цей захід проводиться вперше. Це надзвичайно важлива подія. Вчені з усього світу приїхали сюди, на схід країни. Це означає, що нам довіряють».

За словами ректора ХНУ ім. В.Н. Каразіна Віля Бакірова, конгрес стане мультинаціональним майстер-класом для молодих вчених.

«USERN прийняв дуже правильне рішення, обравши Харків місцем проведення цього конгресу. Наше місто - академічна столиця України. У нас багато наукових шкіл, академічних інститутів, університетів, багато талановитої молоді, яка прагне досягти високих позицій в сучасній науці. Я хочу подякувати нашим ректорам, які взяли участь у підготовці цього конгресу. Особливі слова подяки хочу висловити голові ХОДА Юлії Світличній. Без її підтримки, без її надихаючих ідей проведення цього заходу було б неможливим», - зазначив Віль Бакіров.

Нагадаємо, заходи конгресу проходитимуть у чотирьох харківських вишах - ХНУ ім. В. Н. Каразіна, НТУ «ХПІ», Харківському національному медичному університеті та Національному фармацевтичному університеті. На базі цих установ створять наукові майданчики, де будуть проходити лекції та дискусії за участю видатних вчених. Зокрема, молоді вчені зможуть поспілкуватися з Еваном Айхером, професором генетики людини з медичного факультету Вашингтонського університету, Даніелем Паулі, біологом, який досліджує глобальний вплив людини на всесвітній океан і керує всесвітнім проектом «Море навколо нас» (Канада), Маркусом Фішером, професором харчової хімії Гамбурзького університету, і так далі.

Відкриття та пленарне засідання конгресу проходять 8 листопада в готелі Premier Palace. Фестиваль малюнків розпочнеться о 17:00.

9 листопада буде проходити засідання по локаціях в університетах Харкова.

Закриття конгресу заплановано на 10 листопада, воно відбудеться в ХНУ ім. В.Н. Каразіна.

Більше фото