Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина розширить співробітництво з Литвою в галузі медицини

Харківщина розширить співробітництво з Литвою в галузі медицини

Відповідне питання обговорили під час зустрічі голова ХОДА Юлія Світлична та Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс.

На початку зустрічі Юлія Світлична подякувала представникам делегації за ту підтримку, яку надає Литовська Республіка Україні та Харківській області, зокрема.

«Разом із вами ми реалізували не один проект. У першу чергу - це програма реабілітації воїнів АТО, яку підтримують президенти наших країн і яка нас об’єднала у тяжкий для України час. Також мені приємно констатувати той факт, що Литва підтримує наше прагнення територіальної цілісності та незалежності», - сказала Юлія Світлична.

З Марюсом Януконісом керівник області обговорила можливі напрямки подальшої співпраці. Зокрема, йшлося і про активізацію співпраці в економічній сфері. Посол Литви відзначив, що інвестори повірили в Україну та почали заходити на наш ринок. Він також наголосив, що гарні враження від поїздки до Харкова отримала Президент Литовської Республіки Даля Грібаускайтє.

«Зараз Україна проводить наймасштабніші реформи у світі. Тому що - все відразу: і конституційна, і медична, і освітня та інші. Безумовно, ми бажаємо вашій країні успіху. Ми можемо поділитися з вами досвідом. Дуже важливо, щоб Україна просувалася вперед. Ми бачимо, що держава багато робить, зокрема - інвестує в інфраструктуру. Зараз найголовніше, щоб пересічні люди відчули реформи на собі», - сказав Марюс Януконіс.

Також у ході зустрічі обговорили питання підписання Угоди про партнерство і співробітництво між КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» і ЗАТ «Кардіоліта» (Литва).

«Ми зацікавлені надати будь-яку підтримку у подальшій реалізації литовських проектів на території області. Один із них – у сфері телемедицини. Це той базис, який впроваджує Президент України, зокрема, в реалізації реформи сільської медицини», - відзначила Юлія Світлична.

Як пояснив головний лікар Харківської обласної клінічної лікарні Богдан Федак, з литовською клінікою медичний заклад співпрацює протягом останніх 10 років.

«У нас виникла ідея створити щось таке,  що б дало змогу тримати зв’язок із клінікою, щоб литовські медики тримаи зв'язок із нами, щоб була можливість проконсультуватися. Тож сьогодні ми підписуємо угоду про телеметричний простір між нашими клініками. Маємо надію, що в майбутньому до нього приєднаються й інші клініки», - сказав Богдан Федак.

Підписання угоди надасть можливість харківським фахівцям у будь-який момент проконсультуватися з литовськими колегами щодо тактики лікування та дій у складних випадках.

«Сьогоднішня подія надзвичайно важлива. Оскільки наші фахівці зможуть перейняти досвід, порадитися, а також поділитися своїми напрацюваннями і здобутками. І, можливо, в кооперації двох країн ми зможемо втілювати нові ідеї», - сказала Юлія Світлична.

Більше фото