Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Наші будинки зараз у кращому стані, ніж були до вибухів. Жителі Балаклії

Наші будинки зараз у кращому стані, ніж були до вибухів. Жителі Балаклії

Практично всі аварійно-відновлювальні роботи в місті завершено, будівельникам залишилося лише дофарбувати фасади на чотирьох будинках.

Мешканці селища Нафтовиків, яке знаходиться найближче до військової частини та найбільш постраждало від вибухів, говорять, що після проведення ремонтних робіт населений пункт не впізнати.

«Ми вдячні керівництву області, району та міста за допомогу, яку отримали. Люди задоволені. Будинки відремонтовано, нам зробили дорогу. Самі мешканці, бачачи це, долучаються до упорядкування - роблять клумби, лавки», - говорить Жанна Міркулова, мешканка будинку по вул. Губкіна,3.

За словами Жанни Миколаївни, в будинку було проведено багато ремонтних робіт: замінено покрівлю, вставлено вікна, облаштовано відкоси.

Ремонти ще тривають - жителі відновлюють свої помешкання коштом матеріальної допомоги, отриманої для проведення внутрішніх робіт.

«Нам виділили 15 тис. грн матеріальної допомоги. За ці гроші ми замінили балконну раму, будемо міняти всі міжкімнатні двері, бо вони покосилися від вибухів. Також у квартирі сипалася штукатурка. Усе це відремонтуємо», - ділиться Жанна Міркулова.

Жителька будинку № 2 по вул. Харківській селища Нафтовиків Ніна Борщ підтверджує, що в багатьох будинках протягом десятиліть не проводилися ремонти, тепер вони мають вигляд значно кращий, ніж до аварії.

«У мене в квартирі вікна побиті всі були, балконні рами повикидало - ми їх навіть не знайшли. Двері міжкімнатні потрощені, вхідні - поламані. Дірка в стіні наскрізна - до сусідів, - розповідає жінка. - Будівельники поміняли нам вікна, вхідні двері, відкоси стартом зробили. Ми переживали через балкони, бо спочатку говорили, що на них грошей не передбачено. Але потім дали матеріальну допомогу. Думаю, що всі залишилися задоволені. Люди за 27 років жодного вікна не поміняли. А тепер їм все зробили, ще й грошей дали».

Голова Балаклійської РДА Степан Масельський відзначає: усі роботи, від яких залежали безпека та комфорт людей, у районі зроблено.

«Опалювальний сезон у місті розпочався. Зараз газові служби завершують під'єднання квартир по вул. Арсенальній, котрі були обладнані індивідуальним опаленням, до нової системи, яка має відповідну пропускну спроможність», - розповів Степан Масельський.

За словами міського голови Балаклії Івана Столбового, якість виконання відновлювальних робіт у місті контролюють сертифіковані спеціалісти.

«Ми, як ніхто, зацікавлені у якості робіт, адже міськрада як замовник несе відповідальність за їхнє виконання. Чотири спеціалісти відділу ЖКГ не в змозі проконтролювати цей процес, тому ми підписали угоди щодо технічного і авторського нагляду з фахівцями, які мають відповідні ліцензії. Вони разом із нами підписують акти виконаних робіт. Крім того, до цієї роботи протягом всього цього часу ми залучали громадськість», - розповів очільник міськради.

Він повідомив, що з 128 млн грн, виділених на відновлення, міськрада профінансувала майже 100 млн, в опрацюванні - ще 28 млн по тих підрядних організаціях, які завершують оформлювати документацію щодо виконаних робіт.

«Крім того, велику роботу було проведено щодо приватного сектору - на встановлення вікон було спрямовано 4,5 млн грн благодійних коштів. На матеріальну допомогу постраждалим було виділено 30 млн грн з обласного бюджету, 5 млн грн - з районного та 4,5 - з міського бюджету. За допомогою до нас звернулися 3400 сімей. 3048 домоволодінь вже отримали кошти, середній розмір допомоги - 13,5 тис. грн», - розповів Іван Столбовий.

Що стосується власників 27 помешкань, які були повністю зруйновані, 26 з них вже в’їхали у нові оселі, один розглядає запропоновані варіанти.